Protiv odluke WHO-a

Neovisni stručnjaci: Zbog ebole ne treba zabraniti putovanja

Sci-Tech / Flash | 22. 09. 2014. u 13:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neovisni zdravstveni stručnjaci preporučili su Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) da nema potrebe za uspostavljanjem generalne zabrane putovanja ili trgovine sa zapadnoafričkim zemljama pogođenim epidemijom ebole, priopćila je danas WHO.

''Otkazivanje letova i druga putna ograničenja nastavljaju izolaciju pogođenih zemalja što dovodi do štetnih ekonomskih posljedica'', navedeno je u priopćenju stručnog odbora za izvanredne situacije, prenijela je agencija Reuters.

WHO priopćila je, poslije sastanka Odbora prošli tjedan, da je u epidemiji ebole u pet zapadnoafričkih zemalja preminulo 2.630 ljudi.

Ebola je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lijek ili cjepivo, ali se za njima intenzivno traga, prenosi Fena.

Bolest se prenosi u kontaktu s tjelesnom tečnošću oboljelog, uključujući i znoj, što znači da je za obolijevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.

Od ebole je oboljelo gotovo pet tisuća osoba među kojima su volonteri i medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu s oboljelima. Sam američki predsjednik Barack Obama najavio je izgradnju 17 zdravstvenih ustanova, te uključivanje 3.000 vojnika u borbu protiv ove bolesti.

Također, osobe zaražene virusom ebole očajnički pokušavaju na crnom tržištu kupiti krv onih koju su preživjeli opaku bolest - navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Krv preživjelih, koja se naziva "konvalescentni serum", navodno sadržava antitijela koja se bore protiv smrtonosnog virusa. Iako još nije dokazano, ta metoda pokazala je neke obećavajuće rezultate.

Kopirati
Drag cursor here to close