Drežnica

Mostarski učenici uputili poruku odraslima

Sci-Tech / Flash | 06. 12. 2016. u 20:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće učenika Osnovne škole "Drežnica" danas je organiziralo tribinu u sklopu Projekta "Etika u filozofjia življenja" na temu "Ja učenik, moj korak u EU".

Tribini je prisustvovalo pet škola s područja Grada Mostara, te na taj način dali značajan doprinos za dalju realizaciju Projekta "Etika u filozofiji življenja" : OŠ "Blagaj", OŠ "Gnojnice", OŠ "Vrapčići", Karađoz - begova medresa i Internacionalna privatna gimnazija s pravom javnosti.

Cilj tribine je bio promoviranje etike, moralnih i ljudskih vrijednosti kod mlade populacije kao i usvajanje visokih moralnih načela i kvalitetnog obrazovanja.

Predavači na tribini su bili učenici IX razreda: Nedim Omerović, Merjem Balić, Amila Macić, Selma Gološ i Sanjin Hasić.

Učenici su poslali poruku svim učenicima Bosne i Hercegovine, da oni, djeca Bosne i Hercegovine, u rukama imaju najmoćnije "oružje" koje se može koristiti kako bi mijenjali svijet. A to je kvalitetno obrazovanje i život koji je pred njima.

Podsjetili su da pored usvajanja obrazovnih činjenica u sebi moraju njegovati i uvažavati toleranciju, poštovanje, zahvalnost, istinu, pravdu, poštenje, iskrenost, čestitost, prijateljstvo, slobodu, ljudsko dostojanstvo i mnoge druge etičke, estetske, općekulturne - ukratko ljudske vrijednosti.

Bez njih bi izgubili usmjerenje i osjećaj za dobro i zlo, osjećaj dužnosti i ljudske odgovornosti, osjećaj ljudskosti, čovječnosti, solidarnosti i humanosti.

Učenici su poslali jasnu i glasnu poruku odraslima:

"Dragi naši odrasli, Vi morate imati na umu da su pred vama djeca, mladi ljudi. Vi ste nam dužni pokazati put u život. Vi ste odgovorni za našu ljudsku formaciju i zato nam morate biti živi primjeri i uzori istinskog ljudskog ponašanja. Ovo treba da bude vizija naše budućnosti. Ovo treba da bude cilj kojem svi težimo, moramo svi zajedno istrajavati, ne posustajati i ni jednog trenutka ne zaboraviti gdje nas vodi etično a gdje neetično življenje, gdje nas vodi ljubav a gdje mržnja".

Završna tribina zajedno sa učenicima iz Sarajevskog kantona planirana je za 16. 12. 2016. godine u sali Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Gosti predavači na tribini su bili doc.dr. Semir Šejtanić i prof.Fatima Hukić, predsjednica udruženja "Djeca, stubovi svijeta", priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close