Čerkez

Ministrica tvrdi da diskriminacija 'dvije škole pod jednim krovom' ne postoji

Sci-Tech / Flash | 10. 03. 2016. u 12:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije Katica Čekrez u svom je gostovanju na Televiziji KISS kategorički odbila tvrdnje kako u obrazovnom sustavu u toj županiji postoji bilo koji oblik diskriminacije.

Podcrtala je kako sva djeca u SBž-u imaju jednake mogućnosti, a priliku da se svi obrazuju na svom materinskom jeziku izdvaja je kao jednu od prednosti obrazovnog sustava u toj županiji.

Istaknula je kako je takav način organizacije obrazovnog sustava jedini ispravan jer štiti osnovna ljudska prava.

''Obrazovni sustav ovisi o ljudima koji su u njemu te o nastavnom planu i programu, koji je često naslijeđen iz bivših vremena'', navodi ministrica Čerkez, te dodaje kako je potrebna velika svota novca koja se mora uložiti u reorganizaciju sustava u korist djece.

Uznemirena slučajem Mahira Rakovca, ministrica Čerkez napominje kako svaka škola ima protokol protiv vršnjačkog nasilja, koji je donesen 2013. godine.

''Svaka škola ima i koordinacijsko tijelo koje čine nastavnici, roditelji i učenici. Funkcija toga tijela jeste promatrati situaciju te, po potrebi, ravnateljima i logopedima, ukazati na eventualni problem. Ovako se djeluje preventivno te se sprječavaju eventualni nemili događaji'', naglasila je.

Dodala je kako su u SBŽ-u jako zadovoljni napretkom romske djece.

''Važno je uključiti djecu s posebnim potrebama u redoviti nastavni proces. Veliki problem predstavljaju i roditelji koji takvu djecu skrivaju u kući, dok je nama u interesu da djeca provode vrijeme s vršnjacima'', zaključila je Čerkez.

Kopirati
Drag cursor here to close