Spavajte šest sati!

Malo ili mnogo sna, veća vjerojatnoća za moždani udar

Sci-Tech / Flash | 18. 05. 2015. u 11:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje provedeno u Americi ukazuje na veći rizik za moždani udar kod osoba koje spavaju premalo, ali i kod onih koje spavaju previše.

Prema podacima prikupljenima tijekom devet godina od oko 204.000 ispitanika s povišenim krvnim tlakom, znatno veći rizik za moždani udar je bio prisutan kod osoba koje su prosječno spavale manje od 5 sati ili više od 8 sati.

Manje od 5 sati sna je bilo povezano sa prosječno 83 posto većim rizikom za moždani udar, a više od 8 sati sa 74 posto većim rizikom.

U promatranom razdoblju udar je zabilježen kod 5 posto ispitanika sa idealnim trajanjem sna, kod 11 posto ispitanika koji su spavali premalo i oko 14 posto sudionika istraživanja koji su spavali previše, prenosi Tanjug.

Prema mišljenju znanstvenika, uočeno povećanje šansi za moždani udar povezano s trajanjem sna je moguće objasniti posljedicama veće prisutnosti hormona stresa kortizola kod osoba koje spavaju premalo i izraženijim izlučivanjem kemikalija povezanih s upalnim procesima kod sudionika istraživanja koji previše spavaju.

Kopirati
Drag cursor here to close