Korak naprijed

Otkriveno novo agregatno stanje

Sci-Tech / Flash | 18. 05. 2015. u 10:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim agregatnih stanja oko kojih nema dileme – čvrstog, tečnog i plinovitog – postoji još najmanje 15 agregatnih stanja, a tim znanstvenika je nedavno otkrio još jedno, koje bi moglo da napravi revoluciju na polju super-provodnika!

Kako prenosi RTRS, razlika između čvrstog, tečnog i plinovitog stanja očigledna je promatraču, ali znanstvenici koji se bave proučavanjem ovih stanja, ali plazme, koloida i Boze-Einsteinovog kondenzata, dublje su analizirali njihove karakteristike, poput gustoće, kemijskog sastava i provodljivosti, piše portal Mother Nature Network.

Međunarodni tim fizičara, kemičara i stručnjaka za materijale, testirajući karakteristike novog materijala, napravljenog u laboratoriji, došao je do otkrića za koje vjeruje da će promijeniti pogled na uobičajeno korištenje energije.

Otkrili su tvar koja je istovremeno pokazivala odlike izolacijskog materijala, super-provodnika, metala i magneta. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u časopisu Science Advances.

Oni su obogatili fulerene (molekule od 60 atoma ugljika) atomima rubidija, koje su mijenjali i u skladu s tim mijenjali i agregatno stanje tvari.

Tijekom tog postupka, naišli su na fazu u kojoj se materijal transformira iz izolatora u provodnik, proces poznat kao ?an-Telerov efekt, otkriven još 1937. godine. Zbog toga su novi materijal nazvali ?an-Telerov materijal.

Ukoliko njihov rad potvrde eksperimenti u laboratorijima širom svijeta, otkriće bi moglo unijeti revoluciju u način na koji koristimo i proizvodimo energiju.
?an-Telerov metal mogao bi najaviti novi tip super-provodnika, za kakvim znanstvenici i inženjeri već desetljećima tragaju.

Super-provodnik je provodnik koji efikasno prenosi naelektriziranje. Provodnici, poput bakra i aluminija pružaju otpor protoku elektrona, a taj otpor košta energije, smanjujući efikasnost i stvarajući dodatne troškove.

To je polje gdje bi ?an-Telerovi metali mogli "zasijati". Ovo je prvi put da su znanstvenici u praksi vidjeli ?an-Telerov efekt - promjenu izolatora u provodnik. Analizirajući kako taj proces funkcionira, znanstvenici bi mogli bolje shvatiti efikt i primjene ga u proizvodnji super-provodnika koje ne treba hladiti na tako nisku temperaturu.

Kopirati
Drag cursor here to close