kome ako ne svome

Koliko su životinje sklone homoseksualnosti?

Sci-Tech / Flash | 10. 09. 2016. u 20:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Homoseksualci su u većini društava u neku ruku 'neobični' građani, ali velika je razlika imeđu država koje jamče ravnopravnost svih građana, bez obzira na seksualnu orijentaciju, i onih koja osobe sklone istome spolu najstrože kažnjavaju.

Često prevladava shvaćanje kako je homoseksualnost tipična jedino za ljudsku vrstu, ali ona je dokazana kod čak 1.500 različitih životinjskih vrsta.

Neke životinjske vrste više su sklone istome, nego suprotnom spolu. Primjerice, patuljaste (bonobo) čimpanze u više od 50 posto slučajeva seksualnih aktivnosti rade to sa istim spolom. Čimpanze, smatra se, na ovaj način amortiziraju agresiju, birajući seks umjesto sukoba.

Zanimljivo je da su, prema istraživanjima znanstvenika, unutar zajednice bonobo čimpanzi najcjenjeniji biseksualci.

Lavovi također često upražnjavaju seks sa drugim muškim jedinkama svoje vrste. Tumarajući prerijom sa svojom muškom bandom, lavovi na taj način stječu 'praksu' kako bi jednom mogli osvojiti lavicu i formirati svoj čopor. Što je bolji bio 'sparing' partner u momačkome životu, to će lakše biti osvojiti ženku.

Interesantno je da su gotovo svi sisari i ptice u neku ruku biseksualni. Kod nekih vrsta ovaca, svaki deseti ovan je striktno homoseksualan. Čak i kad se takve ovnove zatvori u punu štalu ženki, oni se neće promijeniti. Ovnovi ili jarčevi koji ne opće sa suprotnim spolom nisu u podređenom položaju, stado im to tolerira.

Elegantne ptice iz roda flaminga vole ružičastu boju u svakom slučaju. Čak 20 posto parova je homoseksualno. Kako bi produžili vrstu, dva flaminga koji žive u homoseksualnoj zajednici, pronađu u jednome trenutku ženku i urade to utroje. Svima dobro, reklo bi se.

Dlakavi tuljani (morski lavovi) unutar zajednice imaju svoj harem ženki. Ostalim mužjacima ne preostaje ništa nego da se međusobno 'organiziraju'.

Također i kod slonova zreli mužjaci uvode u tajne ljubavnoga akta mlađe članove krda. Muška banda neumorno vježba za one rijetke i vrlo kratke trenutke seksa sa slonicama. Nekima se to nikad u životu ne posreći.

Kopirati
Drag cursor here to close