Efikasan od 97 do 100 %

Liječenje hepatitisa: Učinkoviti lijek dostupan i u BiH

Sci-Tech / Flash | 10. 09. 2016. u 17:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od novih i najefikasnijih tretmana za liječenje kroničnog hepatitisa C, koji je od ove godine dostupan u BiH, djelotovoran je sa efikasnošću od 97 do 100 posto.

Potvrdio je to Feni Nermin Salkić predsjednik Organizacijskog odbora Godišnjeg sastanka Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH, koji je večeras završen u Tuzli.

''Donedavno kronični hepatitis C mogli smo izliječiti jedva kod 50-60 posto bolesnika, a sa novim lijekovima sada je ova bolest izlječiva u više od 95 posto slučajeva. Ovakav znanstveni napredak  nismo imali nekoliko desetljeća'', ističe Salkić.

Drugi zaključak sastanka se tiče posebne oblasti kamenaca u žućnim vodovima odnosno terapijskih procedura koji su vezani za otklanjanje kamenaca iz žućnih vodova.

''U tom smislu utvrdili smo da je potrebna stratifikacija pacijenata prema nivou rizika kako bi se pacijenti sa najvećim rizikom što prije proslijedili za terapijske i dijagnostičke procedure'', kaže Salkić.

Tijekom protekla tri dana gastroenterolozi iz BiH i iz susjednih zemalja održali su, kako je ocijenio, veoma produktivne sesije na kojima se raspravljalo o gorućim problemima u gastroenterologiji.

Među njima je dostupnost lijekova vezanih za biološke terapije u BiH odnosno liječenje kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

''Federacija i Republika Srpska imaju entitetske programe, na osnovu kojih se ovi dosta skupi lijekovi financiraju, a koji za pacijente znače razliku između života i smrti. Pri tome je problem da fondovi nemaju dovoljno novca, te se postavlja pitanje kako odgovoriti na takve zahtjeve. Imamo pacijenta koji zahtjeva terapiju čim prije, a ne može je dobiti. Radi toga Asocijacija gastroenterologa i hepatologa BiH će dati preporuke fondovima da se budžeti za ovu namjenu uvećaju'', izjavio je Feni predsjednik Organizacijskog odbora Godišnjeg sastanka Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH Salkić.

Ukazao je da je kronova bolest i ulcerozni kolitis u porastu u BiH, što znači da se posljednjih godina na svakih 100 .000 stanovnika otkrije pet do šest novih slučajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close