Milijun godišnje

Kina u 2015. zabilježila rekordan broj zahtjeva za registraciju patenata

Sci-Tech / Flash | 24. 11. 2016. u 07:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je prva zemlja koja je zaprimila više od milijun zahtjeva za registraciju patenata, više od milijun u 2015., predvodeći uzlet inovacija u svijetu unatoč slabašnom gospodarskom rastu, izvijestili su Ujedinjeni narodi.

''Kineske su brojke uistinu izvanredne'', konstatirao je prilikom predstavljanja godišnjeg izvješća u srijedu čelnik UN-ove Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry.

Kina je prošle godine zaprimila 1,1 milijun zahtjeva za registraciju patenata, više nego tri zemlje koje su zauzele drugo, treće i četvrto mjesto zajedno, navode u WIPO-u, aludirajući na SAD sa zaprimljenih 578 tisuća zahtjeva, Japan s 325 tisuća zahtjeva i Južnu Koreju s 214 tisuća.

Ukupno je u svijetu prošle godine registrirano 2,9 milijuna patenata, gotovo osam posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Među sektorima predvodio je sektor informatičke tehnologije s udjelom u ukupnom broju zahtjeva od 7,9 posto. Slijede električni strojevi sa 7,3 posto i digitalne komunikacije sa 4,9 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close