Sajam srednjih škola

Kamo nakon osnovne škole?

Sci-Tech / Flash | 18. 11. 2014. u 12:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset i dvije škole na svojstven i unikatan način su prezentirale svoje programe na četvrtom sajmu srednjih škola Grada Mostara gdje su budući srednjoškolci imali priliku vidjeti što im se nudi i pobliže se upoznati s programima i kvalifikacijama škola.

U našoj galeriji fotografija pogledatje kako su se škole predstavile.

''Ovaj sajam je prerastao u manifestaciju, a Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije je u financijskom smislu podržalo ovaj sajam'', rekao je ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović, te dodao kako će Ministarstvo u idućem razdoblju podijeliti 300 stipendija.

''Nisu to neki novci ali ipak stipendija od 150 ili 200 konvertibilnih maraka za domove će učenicima puno značiti '', kazao je Hadžiomerović.

Ministar je obišao štandove i pohvalio predstavnike škola kako svih ovih godina to rade na jedan način koji je vrijedan svake pohvale.

Po njegovim riječima uglavnom je najveća potražnja za gimnazijama i medicinskom školom koje su najopterećenije, a manjak učenika je u zanatskim i tehničkim školama, no uvođenjem dualnog obrazovanja nadaju se kako će se taj problem riješiti.

''S prijateljima iz Njemačke smo započeli priču o dualnom obrazovanju. Nadam se kako ćemo sljedeću godinu pripremiti paket i širi krug škola gdje bi učenici kroz obrazovanje po dualnom sustavu našli mjesto pod suncem, gdje bi čekali zaposlenje i bili bolje obučeni jer će raditi na suvremenim mašinama'', dodao je Hadžimoreović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako se danas na ovom sajmu mladi mogu upoznati s onim što ih očekuje odnosno da se pobliže upoznaju s određenim školama i određenim programima.

''Grad Mostar nije nadležan donositi odluke u obrazovanju i ne bi upadao u prijedloge, ali mislim da su ljudi koji se bave obrazovanjem dužni usuglasiti odnose programa, potreba, onoga što se na fakultetima radi, te onoga što se traži. Vjerujem kako će to harmonizirati i da se dosta toga treba uraditi da se naprave veliki pomaci'', kazao je Bešlić odgovaraju na novinarska pitanja.

Naglasak ovogodišnjeg Sajma srednjih škola Grada Mostara je ostvarivanje prava učenika u obrazovnom sustavu te su stoga i prateće aktivnosti usmjerene na stjecanje znanja u području ljudskih prava i konvencija koje se bave zaštitom i promocijom prava djece i mladih.

Inače, u sklopu sajma održat će se kviz za učenike na temu "Obrazovanje bez diskriminacije" 19. studenoga, kao i učeničke debate o etičkom kodeksu u obrazovanju 20. studenoga., dok će 21. studenoga biti predstavljene sve aktivnosti realizirane u sklopu Sajma.

Spomenuti Sajam odvija se u organizaciji Grada Mostara, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, a uz potporu Misije OESS-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close