Jedino Apple u plusu

Još jedan loš kvartal: Nastavlja se pad prodaje računala

Sci-Tech / Flash | 14. 01. 2016. u 15:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dio tržišnih analitičara vjerovao je kako će s novom verzijom operativnog sustava Windows 10, doći i bolji dani za tržište osobnih računala.

Iako nove Windowse većina tehnoloških novinara i korisnika hvali, ''desetka'' za sada ipak nije utjecala na povećanje prodaje stolnih i prijenosnih računala te je i u posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježeno smanjenje broja isporuka u odnosu na isto razdoblje iz 2014. godine.

Prema informacijama analitičke kompanije IDC, u posljednjem kvartalu isporučeno je 71,9 milijuna računala, što je pad veći od deset posto u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije, a iako 'broj isporuka odgovara prijašnjim konzervativnim najavama', 2015. prvi puta od 2008. isporučeno je manje od 300 milijuna računala, piše Zimo.co.

U Gartneru kažu kako je situacija na ovom tržištu ipak bila malo bolja te da je u ovom tromjesečnom razdoblju isporučeno više od 75 milijuna računala, što predstavlja pad od 8,3 posto.

Jedini od velikih proizvođača računala koji su u ovom razdoblju zabilježili povećanje isporuka računala bio je Apple s 5,6 milijuna isporučenih Macova, što predstavlja povećanje od oko tri posto u odnosa na kraj 2014. Gartnerove brojke pokazuju kako ovim tržištem i dalje vlada Lenovo koji je isporučio više od 15,3 milijuna računala (uz pad isporuka od 4,2 posto), slijedi HP s 14,2 milijuna računala (pad od 8,1 posto), zatim slijede Dell s 10 milijuna isporučenih računala i Asus sa šest milijuna, dok je na petom mjestu Apple.

Stabilizaciju tržišta i povećanje potražnje poslovnih i privatnih korisnika možemo očekivati u drugoj polovici ove godine, a kao jednu od budućih svijetlih točki na Business Insideru izdvajaju hibridne uređaje, odnosno računala/tablete s odvojivim tipkovnicama poput Microsoftovih Surface Proa i Surface Booka kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih prijenosnih računala (hibrida) na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close