Dom naroda

Studenti politologije Filozofskog fakulteta posjetili ''svoja buduća radna mjesta''

Sci-Tech / Flash | 14. 01. 2016. u 14:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu praktične nastave studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, skupina studenata, uglavnom treće godine studija, boravila  je danas u posjetu Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Studente politologije Sveučilišta u Mostaru pratili su profesor Mirko Pejanović te asistenti Ivan Vukadin i Ana- Mari Planinić.

Posjet je započeo boravkom u amfiteatru Parlamenta Federacije BiH, u kojemu se održavaju sjednice oba Doma Parlamenta Federacije BiH, Zastupničkog i Doma naroda. U vrijeme posjeta studenata u amfiteatru se održavalo javno saslušanje federalnih institucija na temu izvješća Ureda za reviziju Federacije BiH.

Nakon revizije, studentima je predavanje o ustroju vlasti u Federaciji BiH s posebnim naglaskom na rad  Doma naroda održala Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Bradara je studentima približila rad Doma, objasnila im strukturu i način odlučivanja, ali i posebnosti ovog najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH.  Istaknula je pri tomu da, za razliku od Zastupničkog doma koji je građanski dom i čine ga zastupnici  izabrani na izborima, izaslanici u Domu naroda imaju dvostruki legitimitet.

''Uz legitimitet kojeg su dobili na izborima, izaslanici u Domu naroda imaju i legitimitet kojeg dobijaju u županijskim Skupštinama koje ih delegiraju u Dom naroda. Dom naroda ujedno je i Dom županija, a za razliku od Zastupničkog doma funkcionira kroz Klubove naroda'', istaknula je predsjedateljica Doma naroda.

Studentima je iznijela i podatak da je Dom naroda u prošloj godini, usprkos previranjima na političkoj sceni Federacije BiH, redovito zasjedao te na sedam redovitih i sedam izvanrednih sjednica donio 44 zakona, od ukupno 123 usvojena akta. Studenti su imali priliku, kroz pitanja, dobiti i dodatne informacije o radu Doma naroda te općenito ustroju vlasti u Federaciji BiH.

Na upite koji se tiču manjkavosti Izbornog zakona BiH te nametnutih promjena Ustava F BiH zbog kojih je Klub izaslanika srpskog naroda već drugi mandat ostao nepopunjen, odgovore su tražili od predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva koji su upotpunili praktični dio nastave organizirane za studente politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

U ime profesora i studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, čelnicima Doma naroda na organiziranju praktičnog dijela nastave u ovom Domu, zahvalio se prof.dr. Mirko Pejanović, profesor na Filozofskom fakultetu.

On je ovom prilikom naglasio kako je budućim politolozima među kojima će sasvim sigurno biti i izaslanika, zastupnika i načelnika općina posjet Domu naroda bilo izuzetno dragocjeno iskustvo jer su se upoznali s načinom rada i procesima odlučivanja.

Veoma korisnim posjet su ocijenili i sami studenti koji, kako su naglasili, rijetko imaju priliku u praksi proširiti na fakultetu stečena znanja.

Kopirati
Drag cursor here to close