Kosača

Izložba ''Nova namjena Starih industrijskih građevina''

Sci-Tech / Flash | 14. 02. 2017. u 10:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba "Nova namjena starih industrijskih građevina" , koja će se održati 16. veljače u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, autora Axela Föhla, realizirana je uz pomoć veleposlanstva Njemačke u BiH, Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica u Bosni i Hercegovini (FoundationCulturalHeritagewithoutBorders – CHwB) i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Izložba je djelo radne grupe za zaštitu industrijskog naslijeđa Udruženja za zaštitu spomenika Savezne Republike Njemačke, čiji je Föhl dugogodišnji suradnik.

Ova izložba donosi presjek četrdeset godina bavljenja zaštitom industrijskog naslijeđa kroz primjere uspješno izvedenih prenamjena industrijskih građevina u ovoj državi.

Na izložbi su dati primjeri u rasponu od prenamjene tvornica i električnih centrala do mostova i vodotornjeva koji su, zahvaljujući ozbiljnom pristupu i suradnji između investitora, projektanata i konzervatora od zapuštenih, neperspektivnih građevina postali kulturni spomenici od najvećeg značaja.

Izložba je povod da se i u Bosni i Hercegovini pokrene pitanje odnosa prema bogatom industrijskom naslijeđu koje imamo, te, kroz ove uspješne primjere potaknu pozitivne promjene u tom odnosu.

Gostovanje Izložbe u Mostaru, omogućili su: Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, Udruženje za afirmaciju arhitekture, kulture prostora i vizualnih umjetnosti „FORA“ , Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača i Asocijacija Arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close