Što se smije, a što ne?

Islamska zajednica BiH: Je li dopuštena kupovina putem interneta?

Sci-Tech / Flash | 11. 02. 2017. u 09:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine na svojoj službenoj internet stranici u sekciji ''pitanja i odgovori'' odgovara na pitanja muslimanki i muslimana iz različitih sfera svakodnevnog života.

Odgovore potpisuje fetva-i emin dr. Enes Ljevaković, a pitanja se, između ostalog, tiču braka, igara na sreću, rođendana, trgovine...

Jedno od pitanja bilo je da li je dopušteno primiti uplatu na žiro račun od kupca, a potom poslati proizvod putem pošte. U odgovoru piše: Taj način poslovanja nije idealan sa stanovišta šerijata budući da se u razmjeni određenih roba uvjetuje trenutna primopredaja predmeta razmjene obje strane.

Međutim, kako je to postao uobičajen način plaćanja u kupoprodaji putem interneta, mišljenja smo da se može prihvatiti ukoliko se preciziraju svi bitni elementi i svojstva predmeta koji se razmjenjuju, bez namjere prevare ili obmane. Ipak, ovaj način poslovanja može uzrokovati nesuglasice i podložan je manipulacijama, pa je bolje ne upuštati se u to osim u slučaju stvarne potrebe ili nužde, navodi se.

Ako vas zanima mišljenje Islamske zajednice o čestitanju rođendana i poklanjanje poklona za rođendan, dobit ćete odgovor da taj običaj nije dio islamske tradicije, ali nije izričito ni zabranjen u izvorima islama. Međutim, ako se to radi zbog povođenja za nemuslimanima i njihovim običajima, onda bi to bilo za osudu i pokudu, piše N1.

Na stranicama Islamske zajednice objavljeno je i pitanje jedne čitateljice koju zanima smije li se uključiti na fitness ili nešto slično iako tamo glazbu puštaju zbog motivacije? Dr. Ljevaković odgovorio je da nema zapreke da se uključite u program vježbi namijenjenih smanjenju tjelesne težine (fitness) ako žene vježbaju odvojeno od muškaraca.

Među ostalim pitanjima, izdvaja se i ono oko nošenja šešira u džamiji ako je vrat pokriven sa šalom, a kosa pokupljena u šešir? U odgovoru piše da šešir, bilo da ga na glavama nose muškarci ili žene, nije praktična nošnja za mjesto i vrijeme gdje se i kad se obavlja namaz, jer onemogućava pravilno činjenje sedžde. Uz to, šešir ne spada u odjevnu praksu ovdašnjih muslimana.

Kopirati
Drag cursor here to close