apel znanstvenika

I Stephen Hawking želi ostati u EU

Sci-Tech / Flash | 10. 03. 2016. u 14:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stephen Hawking pridružio se više od 150 vrhunskih znanstvenika u apelu Britaniji da ostane u Europskoj uniji, rekavši da bi odlazak bio "katastrofa za britansku znanost i sveučilišta".

Slavni fizičar i ostali članovi Kraljevskog društva, među kojima je troje dobitnika Nobelove nagrade, uputilo je poziv protiv Brexita, kako se britanski odlazak iz EU naziva u širokoj javnosti, u pismu objavljenom u novinama The Times u četvrtak. Oni tvrde da bi prekid veza s EU bio katastrofalan po istraživanja na dva fronta.

‘’Prvo, pojačano financiranje značajno je podiglo razinu europskih znanosti u cjelini i Britanije posebno jer imamo povećanu konkurentnost ‘’, pišu oni.

‘’Drugo, mi sada možemo angažirati mnoge od naših najboljih istraživača iz kontinentalne Europe, uključujući i mlade koji su dobili grantove EU i izabrali su da se nasele ovdje. Obzirom da smo u stanju da privučemo sredstva i najtalentiranije Europljane, to osigurava budućnost britanske znanosti i također ohtabruje najbolje znanstvenika iz drugih zemalja da dođu ovdje’’, pišu znanstvenici.

Oni navode da se Švicarska, koja nije članica EU, sada bori da privuče mlade talente nakon što je izglasala da ograniči slobodno kretanje radnika. Britanci će glasati o tom pitanju na lipanjskom referendumu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close