Nitko neće

Hercegovina će ostati bez kvalificiranih građevinskih radnika

Sci-Tech / Flash | 10. 02. 2017. u 14:19 R.I./Ma.M

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo desetak upisanih učenika u Građevinskoj školi Jurja Dalmatinca u posljednjih nekoliko godina porazna je brojka, a sudeći po tom trendu, kad je recimo u školskoj 2015./16. godini u tu školu upisano samo četvero učenika, u Hercegovini će za koju godinu nestati kvalificiranih građevinskih radnika.

Jedan od mogućih razloga zbog kojeg ne vlada zanimanje za upis u zanatska zanimanja, kako iz škole tvrde, je nemogućnost održavanja prakse u privatnim tvrtkama i loša opremljenost školskih radionica.

Prema informacijama koje je u siječnju medijima dao Zavod za zapošljavanje HNŽ-a među deficitnim zanimanjima građevinske struke su zidari i tesari, ali i traženi su i keramičari-oblagači, armirači, te monteri suhe gradnje.

Ravnatelj Građevinske škole Branko Landeka, za Bljesak.info kaže kako je mišljenja da bi bio odličan princip kada bi županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanost, kulture i športa subvencioniralo učenike za upis u deficitna zanimanja.

U ovoj školi smatraju kako je to najbolji način promocije tih smjerova te navode kako se trude činiti razne promocije kako bi se što više približili učenicima.

Ravnatelj Landeka ističe kako je Građevinska škola škola s veoma dobrim nastavnim kadrom, koja radi na izrada novih nastavnih planova i dopuni postojećih, a sve u korak s modernizacijom i samim potrebama tržišta.

Resorni ministar Rašid Hadžović prilikom upisa u školsku 2016./17. godinu predložio je inicijativu u uvođenju ''dualnog obrazovanja'' koje bi pratilo trenove obrazovanja na zapadu. S takvim načinom obrazovanja naglasak bi se stavio na praktičnu obuku u tvrtkama, a dio teoretske nastave odvija u školama. Takav sustav bi se uspostavio od 2017./18. školske godine.

No, ravnatelj sugerira nadležnom ministarstvu korekciju postojeće zakonske regulative gdje bi učenicima koji već upišu zanatsko zanimanje imaju i mogućnost besplatnog završavanja i četverogodišnjih tehničkih zanimanja.

''Omogućiti učenicima trogodišnji zanimanja mogućnost završetka i četverogodišnjeg školovanja za period od ukupno četiri godine, što do sada to nije bila praksa. Treba izričito omogućiti istim učenicima da na kraju završetka trogodišnjeg obrazovanja mogu u istoj školskoj godini započeti izvanredno razlikovno polaganje četverogodišnjeg obrazovanja i u nerednoj godini završiti preostalo i četvrtu godinu. Što je resornom ministarstvu već na neki način sugerirano, te smatramo da je isto izričito potrebno uvrstiti u zakonski okvir, što bi škole na zadovoljstvo sprovele uz prethodne edukacije došle do željenog cilja'', rekao je Landeka.

Što se tiče o zanimanje za upis u tehnička zanimanja škola smatra da može poboljšati upis učenika za smjerove tehničar niskogradnje i tehničar geodezije, a relativno su zadovoljni upisom učenika u smjer dizajn unutarnje arhitekture i u tehničare visokogradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close