Kazneno djelo

Europska komisija: Kopije originalnog softvera se ne smiju prodavati

Sci-Tech / Flash | 13. 10. 2016. u 07:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud pravde raspravljao je o slučaju dvoje latvijskih državljana koji su prije dvanaest godina navodno putem Interneta uspjeli prodati preko 3000 kopija operativnog sustava Windows i pritom Microsoftu nanijeli štetu od preko 265 tisuća eura.

Mišljenje Europskog suda pravde zatražio je odjel Regionalnog suda u glavnom gradu Latvije, Rigi, koji se bavi kaznenim zakonom.

Zatražili su mišljenje o specifičnom problemu, da li osobe koje su nabavile kopiju određenog softvera te ona nije pohranjena na originalnom mediju smiju prodati taj isti softver trećoj osobi, i to u slučaju da originalni prvi vlasnik softvera više nema originalni medij na kojem je taj softver pohranjen, javlja Bug.hr.

Latvijski sud želio je provjeriti važeću direktivu Europske unije iz 1991. godine koja propisuje da nakon prve prodaje nekog softvera u Europskoj uniji, vlasnik autorskih prava ne može spriječiti daljnju prodaju istog softvera. Točnije, željeli su provjeriti da li je ta direktiva važeća i u slučaju prodaje backup kopija originalnog softvera.

Europski sud pravde odlučio je da se dalje može prodavati samo softver na originalnom mediju, dok backup kopije na neoriginalnim medijima nije dopušteno prodavati.

Kopirati
Drag cursor here to close