Zabrinuti

EBU: Za uvođenje sanckija BHRT-u krive državne institucije

Sci-Tech / Flash | 16. 12. 2016. u 21:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radio televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) izrečene su sankcije zbog rastućih dugova, a za dugove su odgovorni bh. političari, stoji u pismu Europske radiodifuzne unije (EBU) upućenom Predsjedništvu BiH i Europskoj komisiji.

Direktorica EBU-a Ingrid Deltenre, u pismu koje im je danas uputila, članove Predsjedništva BiH obavještava o pokretanju pravnog postupka protiv BHRT-a, te naglašava da je Europska radio-difuzna unija, s obzirom da kriza u financiranju BHRT-a nije riješena do 15. prosinca, primorana BHRT-u uvesti sankcije, koje se odnose na razmjenu vijesti i glazbenih sadržaja, kao i na pristup praćenju sportskih događaja.

Navodi da se zabrinutost EBU-a temelji i na principu i na osobnom interesu.

''Naša uloga je da potičemo medije – javne servise – u dobrim i lošim vremenima, jer vjerujemo da su od vitalnog značaja za istinsku demokraciju. BHRT može biti važan instrument za izgradnju nacije, promoviranje socijalne kohezije i kulturne raznolikosti i može doprinijeti informiranju građanstva'', istaknula je Deltenre.

Navodi da su iz EBU-a učinili sve što su mogli kako bi pomogli BHRT-u tijekom posljednjih deset godina reprogramiranjem dugova, ali BHRT trenutno duguje više od šest milijuna švicarskih franaka.

U pismu stoji da je, usprkos dugovanjima, u duhu solidarnosti i sa željom da podrže javni medijski servis u BiH, EBU BHRT-u odobrio prava prijenosa za ovogodišnji EURO 2016.

Direktorica EBU-a ističe da će se posljedice, ukoliko BHRT ne izmiri svoja dugovanja, osjetiti ne samo u toj organizaciji već i u cijeloj Europskoj medijskoj zajednici.

Ona podsjeća da je po europskim standardima o javnim servisima koji su usvojeni na Odboru ministara Vijeća Europe, na svakoj državi članici da osigura odgovarajući i siguran način financiranja javnih servisa.

U svojoj Preporuci o javnim medijskim servisima iz 2012. godine, Odbor ministara je podsjetio države na njihovu odgovornost kako bi se osiguralo da “način financiranja bude adekvatan, kako bi se ispunila dogovorena uloga i nadležnost javnih medijskih servisa, stvorila održiva sigurnost za budućnost, te omogućilo razumno planiranje”.

''Sadašnji sustav financiranja BHRT-a očito ne ispunjava ove kriterije. Ukoliko Bosna i Hercegovina postane prva zemlja u Europi bez nacionalnog javnog servisa, to bi bio veoma loš presedan, koji bi svakako zasjenio težnje zemlje da postane država članica EU jednog dana'', pojašnjava Deltenre.

U pismu članovima Predsjedništva BiH direktorica EBU-a Ingrid Deltenre na kraju navodi da kako se nada da će vlasti u BiH prepoznati ozbiljnost situacije i ne samo poduzeti neophodnu reformu sustava javnog financiranja, nego i podržati BHRT kako bi izmirio svoje obveze prema EBU-u.

Deltenre je pismo uputila i europskom komesaru za politiku susjedstva i proširenje Johannesu Hahnu, u kojem ga obavještava o, kako navodi, ozbiljnom problemu javnog medijskog servisa, ali i o drugim problemima s kojima se javni emiter BHRT suočava u BiH.

Prema njenim riječima, vlasti BiH na najvišem političkom nivou, očigledno su se oglušile na brojne intervencije iz EBU-a.

''Na osnovu statistički značajnih dokaza, kvaliteta javnih medijskih servisa ide ruku pod ruku sa nivoom korupcije i odražava kvalitetu demokratskih institucija u zemlji'', istaknula je Deltenre u pismu Hahnu.

Dodala je da s obzirom na činjenicu da BiH teži da postane članica Europske unije i činjenicu da EU ulaže u projekte u zemlji, moglo bi biti važno uzeti ovu situaciju u obzir kada budete razmatrali buduće angažmane u zemlji.

Financijska situacija u BHRT-u se pogoršavala tijekom dugog niza godina zbog nedovoljnog financiranja uzrokovanog smanjenjem prava na korištenje, slabim sistemom naplate i zaostale značajne uplate od regionalnih emitera-partnera.

Iz EBU-a upozoravaju da je BiH sada u situaciji da postane jedina europska zemlja koja bi mogla biti bez nacionalnog javnog servisa, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close