Cyro save

Dječak izliječen matičnim stanicama iz pupčane vrpce od aplastične anemije

Sci-Tech / Flash | 15. 02. 2016. u 13:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aplastična anemija je poremećaj koštane srži kada organizam ne proizvodi dovoljan broj krvnih stanica, pa je pored smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca, kao u običnoj anemiji, smanjen i broj bijelih krvnih zrnaca, te krvnih pločica.

’’Transplantacija matičnim stanicama iz pupčane vrpce koja je izvedena na šestogodišnjem dečaku Karainu bila je čudo i veliki uspjeh u liječenju ove opake bolesti“, izjavio je dr. Golamreza Bahuš, hematolog-onkolog u bolnici Ali Asgar u Teheranu, koji je predvodio transplantaciju.

Do sada je u svijetu, do ovog slučaja, bila urađena samo još jedna autologna transplantacija za aplastičnu anemiju, gdje su se koristile matične stanice samog pacijenta iz kojih se onda formiraju nove krvne stanice.

’’Nakon bezuspješne potrage za odgovarajućim donorom otkrili smo da je krv iz Karainove pupčane vrpce sačuvana u banci krvi Instituta Rojan prije šest godina, kada se rodio. Bila je to svjetlost u tami“, dodao je dr. Bahuš.

Uobičajen problem kod bilo koje transplantacije je mogućnost odbacivanja transplantata, međutim u Karainovom slučaju zbog posjedovanja njegovih matičnih stanica, ta potencijalna prepreka automatski je odbačena.

Tri tjedna nakon transplantacije broj krvnih pločica se povećavao, što je bilo ključno, mjesec dana poslije toga rezultati testova bili su normalni, šest mjeseci poslije toga potvrdili smo da je dječak izliječen, sa ponosom je izjavio dr. Bahuš.

Kopirati
Drag cursor here to close