Dolaze roboti

Za 30 godina polovica radnika ostaje bez posla

Sci-Tech / Flash | 15. 02. 2016. u 10:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roboti će u sljedećih 30 godina ostaviti bez posla polovicu svjetskog radno sposobnog stanovništva, najavljuje računalni stručnjak Moshe Vardi.

Sve smo bliže trenutku kada će računala i aparati obavljati gotovo svaki zadatak bolje od ljudi, ističe Vardi, član Američkog udruženja za promociju znanosti.

On upozorava da će se čovječanstvo veoma brzo suočiti sa pitanjem: "Što će od poslova preostati ljudima i čime će se oni baviti?"

Kako prenosi "Guardian", strah od rasta moći umjetne inteligencije vlada i u UN, čije su diplomate prošle godine primile aktiviste kampanje za "zaustavljanje robota ubojica"!

Ta kampanja se zasniva na strahu od robota-vojnika, koji postaju potencijalno ozbiljno oružje velikih sila, piše Srna.

Vardi naglašava da je prijetnja koju tehnologija predstavlja suptilnija nego što to misle aktivisti koji se boje "robota ubojica".

On vjeruje da bi umjetna inteligencija mogla podići nezaposlenost na svjetskoj razini na čak 50 posto, a time bi bila potpuno uništena srednja klasa i do kraja zaoštrena velika podjela na ekstremno bogate i siromašne.

"Robotska revolucija" neće značiti samo fizički jače strojeve, koje će raditi bolje od ljudi, već će dovesti do borbe između ljudske dosjetljivosti i robotske inteligencije i snage.

Vardi navodi primjer Kine, gdje je to pitanje već utjecalo na gubitak tisuća radnih mjesta jer su proizvođači elektronike, poput "Samsunga", razvili precizne robote koji zamjenjuju ljude.

Kopirati
Drag cursor here to close