otvorena vrata

Dani knjige na Filozofskom: 'Ovo nije dobro vrijeme za knjigu'

Sci-Tech / Flash | 18. 05. 2015. u 12:47 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Postoje brojne mudre misli i izreke o knjigama ali mit koja se provlači kroz svaku jeste kako je knjiga najpouzdaniji i najvjerniji prijatelj'', rečeno je to na uvodu manifestacije “Dan knjige i otvorenih vrata knjižnice'' koja je u ponedjeljak, 18.svibnja održana u amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

''U akademskim sredinama ne postoji baš navika da se malo zastane i posveti vremena pitanju dokle smo stigli i kakve smo tragove ostavili sa sobom. Dubljih analitičkih pretenzija nema ni ova današnja manifestacija. Nije zamišljena kao inventura nego više kao podsjetnik nama samima a i zainteresiranoj javnosti da je Filozofski fakultet takvo akademsko okružje čija se svrha uz organiziranje i provedbu nastavnog ciklusa iscrpljuje i u složenim procesima nastanka ukoričenih znanstveno stručnih radova'', rekao je prof. Ivica Šarac prodekan za znanost, te istaknuo kako kroz ovu manifestaciju žele s rezultatima vlastitog rada upoznati i širu javnost.

Današnja manifestacija je zamišljena kao mogućnost prikupljanja i po prvi put skupnog izlaganja djela nastavnika ovoga fakulteta. Riječ je o oko stotinu naslova knjiga, čija tematska raznolikost na najbolji način oslikava bogatu programsku strukturu Filozofskoga fakulteta.

''Ova manifestacija je i prigoda da se barem okrznemo o temu uvjeta u kojima danas nastaju knjige. Mislim da ćemo se složiti u ocjeni da ovo nije dobro vrijeme za knjigu. Knjiga zahtjeva vrijeme a njega je u rastućoj birokraciji visokoškolskih sustava i u ritmu suvremenog načina življenja općenito premalo'', rekao je Šarac o općem statusu knjige u današnjem društvu.

Šarac je rekao kako doba ubrzanog tehnološkog napretka i velikih informatičkih promjena može biti jako zavodljivo jer nudi prečace koji ne zahtijevaju ni mentalnu svježinu ni umni napor nego više vještinu modernim igračkama pa je sve izglednije da bi s vremenom mogla postojati podjela na dvije vrste knjiga, na napisane i na prepisane.

''Osobno se nadam da knjiga nikada neće uzmaknuti pred modernim tehnologijama jer osim što je opipljiva i postojana ima jednu izuzetno važnu prednost, u stanju je prenositi mirise nekih prošlih vremena'', zaključio je prodekan za znanost.

O povijesti knjižnica ali i o knjižnici na Filozofskom fakulteta govorila je i studentica Bibliotekarstva i filozofije Iva Bilić.

Nakon uvodnoga programskog dijela posjetitelji su imali mogućnost obilaska fakultetske knjižnice te vidjeti izložene i knjige profesora Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close