poslovanje

Bošnjak: Filozofija upravljanja ZZO HNŽ bile su promjene

Sci-Tech / Flash | 19. 09. 2016. u 08:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Filozofija upravljanja Zavodom zdravstvenog osiguranja HNŽ bile su promjene. Znali smo da bez promjena nema napretka, bolje budućnosti kako za Zavod tako ni za naše osiguranike i zdravstveni sustav općenito'', rekao je to direktor Zavoda, Rade Bošnjak, u ponedjeljak 19. rujna na otvaranju dvodnevnog polugodišnjeg menadžmenta Zavoda.

Bošnjak je djelatnicima Zavoda i javnosti prezentirao 'Poslovanje Zavoda za razdoblje srpanj 2012. – lipanj 2016. godine – Sažetak', dokument u kojem su opisane aktivnosti i projekti Zavoda provedene u protekle četiri godine koji su rezultirali promjenama neophodnim za budućnost zdravstvenog sustava HN i povećanje zadovoljstva osiguranika i zdravstvenih djelatnika.

''Posljednjih godina Zavod se nalazio pred brojnim izazovima. Oni su se ticali organizacije, prilagođavanju promjenama zakonodavstva, donošenjem brojnih pravilnika i procedura pa sve do edukacije i optimalizacije znanja djelatnika. U isto vrijeme, svjesni smo važnosti očekivanja osiguranika i ukupne javnosti. Prihvatili smo te izazove i pristupili sustavnom projektnom planiranju. Upravo naši projekti jamstvo su da ćemo postavljene ciljeve ostvariti na zadovoljstvo naših osiguranike. To ističem jer je u našoj misiji istaknuta kvaliteta, te efikasna integrirana zdravstvena zaštita'', rekao je Bošnjak.

Kao neke od ključnih projekata koje Zavod realizira danas, Bošnjak je istaknuo 'Projekt razvoja primarne zdravstvene zaštite', 'Projekt integriranog modela plaćanja bolničke zdravstvene zaštite (DRG)', 'Projekt integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS)', 'Projekt uvođenja funkcije kontrolinga ZZO', 'Projekt poboljšanja poslovnog sustava u ZZO', te ' Projekt elektroničke zdravstvene iskaznice'.

''Iz ovog pregleda treba proizići i slika naše budućnosti, slika Zavoda koji je u korak s vremenom, u korak s promjenama i u korak s potrebama naših osiguranika i društvene zajednice u cjelini. Navedene aktivnosti prate i poslovi na uvođenju softvera z zavodu. Zavod je razvio osam softverskih rješenja a među njima su i WEB stranica i Intranet portal Zavoda, Software za robno i materijalno poslovanje, Software za upravljanje dokumentima (Office), te Software za praćenje evidencije prisutnosti na radu (Jantar)'', istaknuo je direktor ovog Zavoda.

Pored provedenih aktivnosti i postignutih rezultata, djelatnicima i javnosti, Bošnjak je prezentirao planirane aktivnosti i projekte za 2016./ 2017. godinu, te se zahvalio svima koji redovno izmiruju obveze prema ZZO-u HNŽ.

U razgovoru s novinarima, podsjetio je ponovno na dužnike, napominjući kako se radi o tvrtkama čiji je vlasnik ili osnivač država.

''Međutim, Zakon o konsolidiranju gospodarskih društava omogućio je komotniji prostor za rješavanje dugova i problema, što je nama učinilo veliku nesreću jer ne možemo naplatiti naša potraživanja'', napominje te dodaje kako Zavod ne odustaje te da se usmjerava na suradnju s poreznom upravom na svakodnevnom praćenju obveza osiguranika prema Zavodu.

''Tako smo u solidnoj mjeri uspjeli stabilizirali prihode i rashode'', naglašava Bošnjak.

Odgovarajući na upit tko je krivac za loše stanje u zdravstvu, Bošnjak je kazao kako nije njegovo da upire prstom u krivca.

''Činjenica je da Županija ima više od 3 700 uposlenih u zdravstvenim ustanovama. Je li to puno ili malo također nije moje komentirati, ali je činjenica da to iziskuje puno novaca. S druge strane, naša je zakonska obveza i nadležnost financirati isključivo zdravstvenu zaštitu i u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti'', napomenuo je Bošnjak.

Mnogi misle da mi moramo financirati uposlene, dodaje on, što nije točno ili jednako, tako da financiramo sve potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova.

''Činjenica je da se u cijeloj stvari osnivači moraju pozabaviti zdravstvenim ustanovama'', zaključio je direktor ZZO HNŽ-a Rade Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close