Patenti

Apple tuži Ericsson

Sci-Tech / Flash | 14. 01. 2015. u 11:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple tuži Ericsson ustvrdivši da patenti te švedske kompanije vezani uz LTE bežičnu tehnologiju nisu bitni za industrijske norme i da za njih naplaćuje prekomjerne rojalitete.

Kako prenosi Hina, proizvođač iPhonea navodi pritom da nije kršio Ericssonove patente i da mu ne duguje rojalitete.

U Appleu tvrde da švedski proizvođač traži rojalitete za LTE tehnologiju na način da izračunava postotak od cijene cijelog pametnog telefona ili tableta. Rojaliteti se međutim trebaju temeljiti na vrijednosti čipa procesora koji uključuje tu tehnologiju, navodi Apple u tužbi podnesenoj saveznom sudu u Kaliforniji.

Ako se utvrdi da su Ericssonovi patenti bitni i da je Apple kršio patente, ta američka kompanija traži od suda da onda odredi razuman iznos rojaliteta.

"Uvijek smo bili spremni platiti fer cijenu kako bismo osigurali prava na patente bitne za industrijske norme koji pokrivaju tehnologiju u našim proizvodim. Nažalost, nismo se mogli složiti s Ericssonom oko fer cijene za njegove patente, pa smo kao zadnju mogućnost zatražili pomoć suda", kazala je glasnogovornica Applea Kristin Huguet.

Apple i Ericsson trenutno imaju ugovor o licenci koji pokriva mnoge Ericssonove patente, navodno bitne za industrijske norme. Taj ugovor je, piše Hina, potpisan 2008., ubrzo nakon što je Apple lansirao iPhone.

Kopirati
Drag cursor here to close