100-150

Slovenija u samom svjetskom vrhu u domeni transplatacije srca

Sci-Tech / Flash | 14. 01. 2015. u 09:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ljubljani je zadnjih pet godina u prosjeku izvođeno 17 presađivanja srca godišnje, a lani su uspješno napravljene čak 33 transplantacije tog vitalnog organa, što Sloveniju stavlja u sam svjetski vrh po broju transplantacija na milijun stanovnika.

U Sloveniji se godišnje izvede 100 do 150 transplantacija organa, a, po podacima međunarodnog registra, s prosječno 14,3 transplantacije srca na milijun stanovnika Slovenija je po frekventnosti transplantacija srca na prvom mjestu u svijetu, ispred Sjedinjenih Američkih Država koje su druge, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Prvih pet godina nakon transplantacije preživi 80 posto pacijenata, što je usporedivo s najboljim rezultatima u svijetu, izneseno je u utorak na konferenciji za novinare transplantacijskog tima ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) koji jedini obavlja takve operacije.

Prosječno se na transplantaciju srca čeka godinu dana, a kod hitnih slučajeva vrijeme se skraćuje na 35 dana. Trenutno je na čekanju 35 takvih pacijenata.

Prvih deset godina nakon što su se u Ljubljani 1990. počele obavljati transplantacije srca prosječno su se obavljale samo tri takve operacije godišnje, a povećanje je omogućio napredak medicine, ali i reguliranje pitanja registracije potencijalnih donora organa, za što je interes zadnjih godina vrlo povećan.

Kopirati
Drag cursor here to close