R.I.P.

Za vječna počivališta Mostarci moraju izdvojiti i do 5000 KM!

Vijesti / Flash | 09. 07. 2013. u 16:38 G.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posao pogrebnika, iako nepopularan, kod nas je jako isplativ. To zaključujemo iz činjenice da je za pristojan pogreb potrebno minimalno 2000 do 3000 KM, plus grobno mjesto. Cijene grobnih mjesta u Mostaru variraju i kreću se od 3000 do 4000 KM, ovisno o kojem se groblju u gradu radi.

Jeftinija grobna mjesta su u gradskom groblju Sutina, koja koštaju 900 KM za jednu osobu, a 1800 za dvije osobe.

Najjednostavniji lijes za pokojnika košta 700 KM, a dodatno se plaćaju križ 120 KM, zatim posteljina koja košta oko 100 KM. Pored pogrebne opreme potrebno je izdvojiti sredstva za mrtvačnicu. U mrtvačnici Bijeli Brijeg 24 sata u komori koštaju 50 KM.

Troškovi pogreba rastu kada se dodaju izdvajanja za prijevoz pokojnika, zatim ukop, ikebane i vijenci koji mogu dostići cijenu i do 300-400 KM. Kako bi svećenik obavio obred sprovoda i za to je potrebno izdvojiti oko 50-60 KM. Dodaju li se tome još i troškovi tiskanja osmrtnica, obavijesti o smrti, fotografiranje sprovoda, troškovi rastu i već se mjere u tisućama.

Kako bi što dostojanstvenije ispratili pokojnika, na ispraćajima i sprovodima se u posljednje vrijeme angažiraju i glazbenici. Kod nas su do sada najčešće svirali trubu, a u posljednje vrijeme često na ispraćajima možemo vidjeti i klape.

Dostojanstven sprovod, prema svemu ovome zaista košta, stoga ne čudi činjenica što u ovim vremenima krize, ljudi se doslovno zadužuju ili plaćaju pogreb u ratama kako bi svoje najbliže što primjerenije ispratili na vječna počivališta.

Ono što građanima financijski olakšava ovaj čin i iz čega se jedan dio troškova podmiri, svakako su prilozi koje na prosljednjem ispraćaju obitelji daju prisutni na sahrani.

Kopirati
Drag cursor here to close