Odluke Skupštine

Skupština HNŽ-a za legalizaciju objekata i asistente u nastavi

Vijesti / Flash | 10. 11. 2015. u 16:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na svojoj današnjoj sjednici razmatrala je informaciju o položaju osoba s invaliditetom te je usvojila niz zaključaka koji će biti proslijeđeni Vladi HNŽ-a i županijskim ministarstvima.

Po riječima predsjednika Skupštine HNŽ-a Šerifa Špage, zaključcima je zadužena Vlada HNŽ-a da u roku od 15 dana formira tim koji će pripremiti nacrt akcijskog lokalnog plana za HNŽ koji se odnosi na položaj osoba s invaliditetom.

Također, županijska je Vlada zadužena da pokrene program asistenata u nastavi od drugog polugodišta školske 2015./2016. godine, te da koristi pogodnosti Zakona o volontiranju i Programa prijema i upošljavanja pripravnika.

Od resornih ministarstava zatraženo je da izvrše korekciju nastavnih planova i programa i prilagode ih potrebama invalidnih osoba, zatim da se kroz izmjenu postojećih propisa omogući pristup i mobilnost invalidnih osoba u javnom prijevozu, javnim objektima i parking prostorima, te da se razmotri mogućnost pokretanja rada centara za fizikalnu i mentalnu rehabilitaciju pri domovima zdravlja u HNŽ-u.

Skupština HNŽ-a pozvala je jedinice lokalne samouprave da se uključe u provođenje mjera sadržanih u zaključcima, a njihovu realizaciju Skupština HNŽ-a analizirat će na jednoj od svojih sjednica u prva tri mjeseca sljedeće godine.

Zastupnici u Skupštini HNŽ-a podržali su i Odluku o postupku i uvjetima za utvrđivanje statusa građevina iz nadležnosti Županije, izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju, koji će omogućiti legalizaciju građevinskih objekata pod određenim uvjetima.

"Ovim smo stvorili uvjete da svi oni koji imaju izgrađen objekt, a nemaju odobrenje za građenje, uđu u proceduru legalizacije, ako su ti objekti u skladu s regulacijskim planovima. To ne znači da će se svi bespravni objekti moći legalizirati, već samo oni koji ispunjavaju zakonske uvjete u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom", kazao je Špago.

Dodao je kako je ova odluka iznimno važna za rješavanje nekih krupnih problema u HNŽ-u, a kao primjer Špago je naveo regionalni deponij Uborak kod Mostara, koji je izgrađen bez svih potrebnih dokumenata, a sada će se moći krenuti u proces legalizacije kako bi deponij konačno dobio uporabnu dozvolu.

Na današnjoj sjednici usvojene su i Izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti HNŽ-a, Izmjene i dopune Zakona o porezu na promet nekretnina HNŽ-a te su zastupnici dali pozitivno mišljenje na Nacrt Zakona o riznici u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close