Hercegovačko-neretvanske

Šumama legao novac, a nisu mogle raditi

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2014. u 13:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako JP Šume Hercegovačko-neretvanske doo Mostar nije moglo obavljati djelatnost za koju je utemeljeno, županijska Vlada mu je odobrila transfer u iznosu od 690.00 KM, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH za 2013. godinu.

Revizori su, između ostalog, navode kako je transfer JP Šume Hercegovačko-neretvanske Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realiziran u iznosu od 690.000 KM koliko je Proračunom i planiran.

JP Šume Hercegovačko-neretvanske su utemeljene Odlukom Skupštine iz 2005. godine, da bi se zbog proceduralnih razloga tek 2010. godine stvorile pretpostavke za normalno funkcioniranje ovog poduzeća, kada im je ugovorom preneseno u nadležnost gospodarenje šumama.

''Rješenjem Federalne šumarske inspekcije od 6.10.2010. godine je ovom poduzeću izdana privremena zabrana gospodarenja šumama, što znači da od toga dana isto nije u mogućnosti obavljati poslove za koje je i utemeljeno. Iz navedenog razloga se ne može potvrditi osnovanost isplate ovog transfera'', naveli su revizori.

Naime, Zakon o šumama i Uredba o šumama su presudama Ustavnog suda FBiH stavljeni izvan snage 2009., odnosno 2011. godine, što znači da od tada ne postoji odgovarajući pravni okvir koji bi regulirao djelovanje u oblasti šumarstva na razini FBiH.

Iz Informacije o stanju u oblasti šumarstva na području županijskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 9.4.2013. godine vidljivo je da je Vlada 26.2.2013. godine usvojila Nacrt zakona o šumarstvu HNŽ, koji je u formi Nacrta usvojen od Skupštine 19.11.2013. godine.

Neusvajanje spomenutog zakona ima za posljedicu znatan pad prihoda od naknada za šume koji su u 2013. godini iznosili 116.471 KM, dok su isti, za usporedbu, iznosili u 2012. godini 1.178.799. KM. Prema raspoloživim podacima su u 2013. godini namjenska sredstva od naknada za šume realizirana u iznosu od 1.935.703. KM. U obrazloženju Nacrta zakona o šumama HNŽ je navedena procjena da nedonošenje ovoga zakona ima za posljedicu godišnje manje ostvarenje prihoda od naknada za šume od cca. 3.000.00 KM proračuna Županije i jedinica lokalne samouprave.

Iz Informacije JP Šume Hercegovačko-neretvanske županije o poslovanju za 2013. godinu na području HNŽ pored ovog još egzistiraju četiri poduzeća za gospodarenje šumama, koja po njihovom mišljenju, to čine nezakonito.

U zaključku Izvješća o reviziji financijskih izvješća Proračuna HNŽ za 2013. godinu za ovu točku navodi se kako je potrebno donijeti Zakon o šumama HNŽ kako bi se stvorili preduvjeti za zakonito gospodarenje šumama i zaštitile šume kao javno dobro.

Inače, dok županijsko poduzeće neosnovano dobiva novac, djelatnici Šuma Herceg-Bosne već godinama ne primaju plaću i nemaju uplaćene doprinose.

Kopirati
Drag cursor here to close