Posebno priznanje Anđeli Talić

SPK Zrinjski ponosan: Nagrada za životno djelo treneru Marinku Ferencu

"U SPK Zrinjski iznimno smo ponosni i sretni jer je naš trener Marinko Ferenc osvojio Nagradu za životno djelo, a naša plivačica Anđela Talić dobitnica je Posebnog priznanja za sportski uspjeh SSGM-a", priopćili su iz kluba.
Sport / Ostali sportovi | 27. 03. 2024. u 09:44 Bljesak.info
SPORT CENTAR EP.39 // MARINKO FERENC, ŽIVOT POSVETIO PLIVANJU

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sportski savez Grada Mostara upriličio je svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša Grada Mostara za 2023. godinu u utorak 26. ožujka 2024. u hotelu Mepas.

U jakoj konkurenciji vrsnih mostarskih sportašica i sportaša, SPK Zrinjski nominirao je Mariju Ćavar u kategoriji mlađih kadetkinja, Viktora Jurešića u kategoriji kadeta, Ivana Ivankovića u kategoriji juniora, Anđelu Talić u kategoriji kadetkinja te za Posebno priznanje za sportski uspjeh i trenera Marinka Ferenca za Nagradu za životno djelo.

Ponosni i sretni

Svi nominirani svojim su izvanrednim sportskim rezultatima ostavili trajni biljeg na sportskoj sceni Mostara.

"U SPK Zrinjski iznimno smo ponosni i sretni jer je naš trener Marinko Ferenc osvojio Nagradu za životno djelo, a naša plivačica Anđela Talić dobitnica je Posebnog priznanja za sportski uspjeh SSGM-a", priopćili su iz kluba.

  / Članovi SPK Mostar na svečanosti proglašenja najuspješnijih sportaša Grada Mostara

Nakon što mu je legendarni mostarski golman Enver Marić uručio Nagradu za životno djelo, trener SPK Zrinjski u emotivnom je govoru izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost na osvojenoj nagradi nazvavši je krunom svoje sportske i trenerske karijere.

Poželio je da večer dodjele i sve dodijeljene nagrade budu poticaj za nova pomicanja granica u sportu našega grada, posebno izdvojivši potrebu izgradnje olimpijskog bazena za mlade perspektivne plivače Mostara.

Anđeli je Posebno priznanje za uspjeh u sportskim disciplinama akvatlon i triatlon uručila generalna tajnica Sportskog saveza Grada Mostara Mirjana Bošnjak.

Bogata karijera

Marinko Ferenc dugogodišnji je trener Sveučilišnog plivačkog kluba Zrinjski u Mostaru. Iza sebe ima bogatu plivačku karijeru i značajne sportske rezultate. Njegovi plivački početci bili su u PK Velež, a karijeru plivača nastavio je u PK Partizan.

Bio je višestruki prvak i nositelj niza rekorda u Bosni i Hercegovini te osvajač brojnih medalja. Izabran je za najboljeg sportaša Mostara i Hercegovine 1978. i 1979. godine. Sudjelovao je na ukupno četiri Balkanijade na kojima je osvojio jednu srebrnu i dvije brončane medalje.

Zabilježio je nastupe na mediteranskim igrama (7. mjesto) te na Europskom prvenstvu (B finale). Jedan od njegovih najvećih uspjeha bila je isplivana norma za Olimpijske igre u Moskvi.

Nažalost, nikada nije nastupio na Olimpijskim igrama jer je bio spriječen zbog zdravstvenih razloga. Trener je u APK/SPK Zrinjski od njegova osnutka 2008. godine.

Pod Marinkovim trenerskim vodstvom mladi su plivači postajali dijelom reprezentacije BiH, a ostvareni su i brojni rezultati na državnim i međunarodnim natjecanjima uključujući obaranje državnih rekorda. Na 12. Međunarodnom memorijalnom plivačkom mitingu "Mladost kup 2023. - Branko Mićin" u organizaciji PK Borac Marinko je isplivao normu za svjetsko prvenstvo veterana u disciplini 50 m prsno u Masters kategoriji H te se okitio zlatnom medaljom.

Time je dokazao da su godine samo broj i da vrhunski sportaš jednom, ostaje vrhunski sportaš zauvijek. Marinko je svojim angažmanom pozitivno prezentirao Mostar i Hercegovinu kroz desetljeća aktivnog bavljenja sportom kao plivač i kao trener.

Mlada nada 

Članica SPK Zrinjski Mostar Anđela Talić u 2023. godini istaknula se ozbiljnim uspjesima u različitim sportovima. Natjecala se i ostvarivala odlične rezultate na plivačkim državnim i klupskim natjecanjima, na utrkama, u daljinskom plivanju, a posebno se istaknula u akvatlonu.

U 2023. godini postala je seniorska državna prvakinja na prvom ikad održanom Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u standardnom akvatlonu te kadetska državna prvakinja u sprint akvatlonu.

Osvojila je dvije lige – trkačku Ligu Hercegovine 2023. i Triatlon ligu Bosne i Hercegovine 2023. Triatlon i pentatlon savez Bosne i Hercegovine nominirao ju je za titulu "Najperspektivnije sportašice Bosne i Hercegovine" na 23. Izboru najboljih sportaša Bosne i Hercegovine Nezavisnih novina i BHRT-a te za titulu "Najbolje mlade sportašice u kategoriji juniorki" na 12. Izboru sportaša godine u organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Na obje je nominacije Anđela ušla u uži krug nominiranih. Njezina ozbiljna postignuća i sportska svestranost pozitivan su motivacijski primjer mladima u našem gradu da se bave sportom.

"Anđela je svojim sportskim rezultatima i uspjehom na različitim natjecanjima višestruko promovirala ime našega kluba i grada", istaknuli su iz kluba te dodali:

"Osvojene nagrade za SPK Zrinjski čast su i veliko priznanje te važan poticaj za budućnost. Ponosni smo na sve dosad ostvareno i odlučno krećemo u nove sportske pobjede. Zahvaljujemo Sportskom savezu Grada Mostara što je prepoznao i nagradio naše članove".

Kopirati
Drag cursor here to close