Priopćenje

ŽO HDZ BiH upozorava na alarmantno stanje u UKC Tuzla

Kako bi se spriječila šteta koju UKC Tuzla može pretrpjeti zbog sadašnjeg, protuzakonitog načina funkcioniranja neophodno je da se UKC Tuzla vrati u zakonske okvire.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 10. 2023. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UKC Tuzla je Univerzitetsko-klinička bolnica i prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH suosnivačka prava nad UKC-om Tuzla imaju i Federacija BiH i Tuzlanska županija.

Nakon što je Vlada Federacije BiH razriješila stari i imenovala novi-privremeni Upravni odbor ove Ustanove a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH, reagirala je Skupština Tuzlanske županije koja je povukla suosnivačka prava nad UKC-om Tuzla, a Vlada Tuzlanske županije je imenovala paralelni Upravni odbor UKC Tuzla bez predstavnika Federacije BiH, stoji u priopćenju Županijskog odbora HDZ-a BiH.

Onemogućen rad Upravnog odbora

Kako tvrde u priopćenju, spomenuti Upravni odbor nije formiran u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH budući da Upravni odbor Univerzitetsko-kliničke bolnice mora imati u svom sastavu i predstavnike Federacije BiH. Od trenutka formiranja paralelnog Upravnog odbora u potpunosti je od strane menadžmenta Ustanove onemogućen rad Upravnog odbora formiranog od strane Vlade Federacije BiH.

Kako bi se spriječila šteta koju UKC Tuzla može pretrpjeti zbog sadašnjeg, protuzakonitog načina funkcioniranja neophodno je da se UKC Tuzla vrati u zakonske okvire odnosno da svoj rad nastavi u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Naime, kako navode, nastavak rada Ustanove bez poštivanja prava jednog od suosnivača (u ovom slučaju Federacije BiH) može rezultirati financijskim gubitkom za Ustanovu budući da može doći do obustave isplate sredstava iz Budžeta Federacije BiH koja su odobrena u skladu sa Zakonom o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju zdravstvenih ustanova na području Federacije BiH.

Takav scenarij, tvrde, može dovesti do degradiranja provođenja zdravstvene zaštite na UKC-u Tuzla a krajnju štetu bi podnijeli stanovnici Tuzlanske županije i drugih županija koji su korisnici usluga UKC-a Tuzla.

Nedostatak osnovnih sredstava

Također ističu da vlada veliko nezadovoljstvo već dugi niz godina među uposlenicima Univertizetsko kliničke bolnice Tuzla zbog kako navode:

  • Nedostatka osnovnih materijalnih sredstava za rad, tehničkih pomagala (koja nisu obnavljana više godina) nedostatka lijekova pa čak i osnovnih analgetika, a navedene činjenice su poznate već dulji vremenski period jer djelatnici UKC-a skreću pozornost na iste,
  • Poseban problem predstavlja i nedostatak uniformi za djelatnika, čije obnavljanje nije izvršeno u zadnjih 15 godina, te se uposlenici snalaze na razne načine a najčešće kupujući na lokalnim tržnicama rabljenu medicinsku opremu iz Njemačke. Pored svega navedenog česte su prozivke iz Sektora za kontrolu kvalitete, te se prijeti i kažnjavanjem pojedinaca zbog istih.
  • Eklatantan primjer nebrige za zdravlje uposlenika a samim tim i pacijenata predstavlja nedostatak vešeraja, tako da su uposlenici primorani svoje uniforme koje su često inficirane različitim mikrobima (krvave, gnojave i sa Covid odjela) nositi kući kako bi iste prali sa odjećom članova obitelji i na taj način dalje širiti infekciju.
  • UKC sa preko 2600 uposlenika ne posjeduje restoran za prehranu osoblja tako da se isti, a naročito u dežurstvima, moraju snalaziti poručivanjem iz raznih restorana ili isto ponijeti od kuće te objedovati u neuvjetnim prostorijama na odjelima u kojima često boravi više ljudi.

Dramatično stanje za onkološke pacijente

Također, znanstveni i stručni rad, pored, kako pišu, izoliranih pojedinaca, na UKC-u ne postoji već desetak godina.

"Porazna je činjenica da nitko od profesora s UKC-a u zadnjih desetak godina nije održao ni jedno predavanje kako za liječnike tako i za medicinske sestre, a još poraznije da niti jedan eminentni stručnjak iz inozemstva nije boravio na UKC kao predavač u posljednje vrijeme".

Dodaju kako veliki broj specijalizanata, vrijednih i marljivih ljudi, na UKC-u završava specijalizacije i subspecijalizacije a da nisu boravili niti u jednoj međunarodno etabliranoj ustanovi u cilju edukacije, te nisu dobili priliku da rade i da se etabliraju u struci.

Dramatično je stanje naročito za onkološke pacijente koji već dulje vrijeme ne mogu dobiti adekvatno liječenje na UKC-u Tuzla nego u prinuđeni uz dugotrajna čekanja potražiti spas u Kliničkom centru Sarajevo ili SKB Mostar.

Najčešće isti dobiju termin u navedenim ustanovama kad je već prekasno za njih, a sam odlazak u spomenute Centre predstavlja dodatnu poteškoću imajući u vidu njihovo zdravstveno stanje, i financijski aspekt boravka koji je veoma značajan.

Kopirati
Drag cursor here to close