O čemu se radi?

Znanstvenici otkrili posve novi ljudski osjet dodira

Otkriće se suprotstavlja konvencionalnoj mudrosti i nudi potencijalni put za bolje razumijevanje sposobnosti kože da osjeti dodir.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 11. 2023. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U iznenađujućem otkriću, znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu otkrili su novi mehanizam za opažanje laganih dodira - kroz folikule naše kose. Tradicionalno se smatralo da se taktilni osjeti prenose isključivo živčanim završecima u koži i blizinom folikula dlake.

Nova revolucionarna studija koristila je sekvenciranje RNK kako bi došla do fascinantnog otkrića. Otkriveno je da stanice unutar vanjske ovojnice korijena (ORS) folikula dlake imaju veću koncentraciju receptora osjetljivih na dodir u usporedbi s njihovim kopijama u koži. Rad je objavljen u časopisu Science Advances, javlja Zimo.

Rezultati eksperimenata su zapanjujući

Kako bi dalje istražili taj fenomen, znanstvenici su kultivirali laboratorijske kulture stanica folikula ljudske dlake uz osjetne živce. Ishod je bio zapanjujuć, jer je mehanička stimulacija stanica folikula dlake aktivirala susjedne osjetne živce, jasno pokazujući registraciju dodira.

Nadalje, eksperimenti su otkrili da ORS stanice otpuštaju neurotransmitere serotonin i histamin kroz sićušne vezikule, koji služe kao signali susjednim stanicama. Parastoo Hashemi, neuroinženjerka s Imperial Collegea u Londonu, oduševljena je novim otkrićem.

To je uzbudljivo otkriće jer otvara toliko više pitanja za te stanice: zašto imaju tu ulogu i što još možemo naučiti od njih o tome kako naša koža osjeti dodir?, pojašnjava Hashemi.

Zmršena veza

Mehanoreceptori, odnosno živčane stanice koje osjete dodir, vitalne su za našu sposobnost opažanja osjeta u rasponu od blagog povjetarca do snažnog pritiska. U ovoj studiji, utvrđeno je da stanice folikula dlake posebno komuniciraju s mehanoreceptorima niskog praga (LTMR), koji su osjetljivi na nježne dodire.

Dok je značaj dlaka na tijelu u percepciji dodira bio i ranije prepoznat, novo istraživanje otkriva zamršeniju biološku vezu između ORS stanica i LTMR-a, ostavljajući značajno pitanje 'zašto se to događa?', bez odgovora.

To je iznenađujuće otkriće jer još ne znamo zašto stanice folikula dlake imaju tu ulogu u procesuiranju laganog dodira, pojašnjaava pak Claire Higgins, bioinženjerka na Imperial Collegeu u Londonu.

Jedinstvena funkcija ORS stanica

S obzirom na to da folikul dlake sadrži brojne završetke osjetilnih živaca, znanstvenici sada žele istražiti aktivira li on određene vrste osjetilnih živaca za još uvijek nepoznat, ali osebujan mehanizam.

Štoviše, studija je ponovila eksperimente koristeći stanice kože umjesto stanica folikula dlake. U ovom slučaju, histamin je oslobođen, ali serotonin je oslobođen samo u zanemarivim količinama. To sugerira nešto jedinstveno o funkciji ORS stanica.

Jedinstveni aspekt funkcije ORS stanica posebno je intrigantan jer histamin igra ključnu ulogu u raznim upalnim stanjima kože, uključujući ekcem. Posljedično, novootkriveno razumijevanje načina na koji folikuli dlake otkrivaju dodir moglo bi obećavati unaprjeđenje tretmana i preventivnih mjera za kožne poremećaje.

Kopirati
Drag cursor here to close