Male boginje

Zbog odbijanja cjepljenja, raste broj oboljelih od morbila

Lani je službeno evidentirano 173.000 slučajeva malih boginja, što predstavlja skok od više od 30 posto u odnosu na godinu prije.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 11. 2018. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj oboljelih od malih boginja /morbili/ u velikom je porastu širom svijeta, naročito u Europi i Južnoj Americi, jer roditelji odbijaju cijepiti djecu, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/.

Lani je službeno evidentirano 173.000 slučajeva malih boginja, što predstavlja skok od više od 30 posto u odnosu na godinu prije. Stvarni broj slučajeva procijenjen je na oko 6,7 milijuna u prošloj godini. 

SZO procjenjuje da je prošle godine umrlo 110.000 ljudi, uglavnom djece, od bolesti koja može biti spriječena cijepljenjem. Stručnjaci upozoravaju da zabrinjava činjenica da se male boginje šire u zemljama u kojima to godinama nije zabilježeno. 

Ova zarazna bolest može biti smrtonosna, te izazvati gubitak sluha ili mentalne poremećaje kod djece. 
U Njemačkoj, Rusiji i Venecueli su prošle godine zabilježene epidemije malih boginja.  Primjetan je rast slučajeva malih boginja i u ovoj godini, a čini se da je on konstantan, što zabrinjava SZO. 

Cijepljenje prvom dozom stalo je na 85 posto, a 95 posto je potrebno da bi se spriječile epidemije. SZO upozorava da drugu fazu, odnosno revakcinaciju, koristi samo 67 posto populacije. 

Većina djece koja propuštaju cijepljenje živi u najsiromašnijim zajednicama u svijetu, a mnoga i u zonama sukoba. 

U nekim dijelovima Europe i Latinske Amerike dezinformacije ili nepovjerenje obeshrabruju cijepljenje, navode stručnjaci.

Kopirati
Drag cursor here to close