alarm

WHO traži 56 milijuna dolara za borbu protiv virusa zika

Lifestyle / Zdravlje | 18. 02. 2016. u 08:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži 56 milijuna dolara za borbu protiv virusa zika koji je trenutno registriran u 30 zemalja svijeta. Kako je priopćeno iz WHO-a, ova sredstva trebala bi pomoći da se do lipnja ove godine pronađe adekvatno cjepivo za virus, izvrši neophodna dijagnostika te da se istraže komarci koji prenose virus.

Stručnjak za javno zdravstvo Lawrence Gostin rekao je da su Ujedinjene narodi, pod čijem okriljem je WHO, "podcijenile virus". Zbog njega je 1. veljače WHO proglasila "globalni zdravstveni alarm".

"Neurološke komplikacije i mikrocefalični slučajevi u kratkom vremenskom razdoblju ozbiljnost od virusa zika podigli su na zabrinjavajuću razinu", rekla je u priopćenju WHO-a generalna direktorica te organizacije Margaret Chan dodajući kako su očekivanja da potrebni novac za borbu protiv virusa stigne od donatora.

Opasni virus zika prenose komarci roda Aedes koji uglavnom naseljavaju tropska područja. Virus zika prvi put je otkriven 1947. godine u Ugandi nakon čega se proširio i u druge dijelove svijeta. Posljednji podaci pokazuju kako je ovaj virus uzrok na tisuće slučajeva novorođenčadi oboljele od mikrocefalije u Južnoj Americi.

Trenutno je Brazil najviše pogođen virusom nakon čega slijedi Kolumbija.
Virus se prenosi osim ugrizom komarca i seksualnim putem, a kod trudnih žena prodire preko posteljice i oštećuje plod, utiče na rast kostiju glave i mozga uzrokujući tako mikrocefaliju.

Kopirati
Drag cursor here to close