Za samo pola godine

Potrebno 56 milijuna za borbu protiv virusa zike

Lifestyle / Zdravlje | 17. 02. 2016. u 11:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da je potrebno 56 milijuna dolara za borbu protiv virusa zika do kraja lipnja, uključujući ubrzani razvoj cjepiva i dijagnostike.

Ova sredstva, uključujući 25 milijuna dolara za samu WHO, bit će korištena za kontrolu virusa koji se sada proširio u 39 zemalja i povezuje se sa deformitetima kod novorođenčadi u Brazilu, kao i za istraživanja, piše Srna.

"Potrebna su istraživanja o tome koliko se dugo virus zika zadržava u spermi i drugim tjelesnim tečnostima, kao i o mogućnosti prijenosa seksualnim putem i sa majke na dijete", navodi se u novom Planu globalnog strateškog okvira i zajedničkih operacija.

Strategija se fokusira na mobiliziranje i koordinaciju partnera, eksperata i resursa kako bi se pomoglo zemljama da pojačaju praćenje virusa i poremećaje koji su povezani sa zarazom, objavljeno je na stranici WHO.

Ova strategija predstavlja smjernicu za međunarodni odgovor na širenje virusa zika, neonatalne deformacije i neurološkog stanja povezanih sa virusom.

Također, strategija se fokusira na vektorsku kontrolu, efikasnu komunikaciju o rizicima, smjernice i mjere zaštite, pružanje medicinske zaštite zaraženim osobama i ubrzano istraživanje i razvoj cjepiva, dijagnostike i terapije.

Kopirati
Drag cursor here to close