Raste broj oboljelih u FBiH

''Vrebaju'' dva virusa gripe i COVID-a, liječnici uputili savjete

Stručnjaci savjetuju pravovremeno cijepljenje protiv sezonske gripe i COVID-19, posebno rizične skupine ljudi.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 01. 2024. u 20:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Federacije BiH bilježi se porast broja posjeta ambulantama obiteljske medicine, zbog respiratornih oboljenja. Otkriveni su virus gripe A i virus gripe B, u porastu je broj oboljenja sličnih gripi, a ima i slučajeva COVID-19.

Stručnjaci savjetuju pravovremeno cijepljenje protiv sezonske gripe i COVID-19, posebno rizične skupine ljudi.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prim. prof. dr. sc. Sanjin Musa navodi kako se za područje Federacije BiH svake godine nabavi oko 30.000 do 40.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe, koje su dostupne stanovništvu, javlja N1.

''Dva tjedna nakon cijepljenja, potrebno je za stvaranje zaštite (antitijela). A nikad nije kasno za cijepljenje protiv gripe. Najvažnija je imunizacija i mjere opće higijene. Osobe koje imaju simptome respiratornih oboljenja trebalo bi izbjegavati okupljanja u zatvorenom prostoru jer to može doprinijeti širenju tog oboljenja'', naglasio je.

Dr. Musa naglašava da kontinuirano prate i slučajeve COVID-19, a karakteristika (ove i prethodne sezone) jeste da ima manje testiranja (u odnosu na prijašnje godine).

Hospitalizirani su osobe iz rizične skupine, a prvenstvene su to osobe starije životne dobi i s različitim komorbiditetima.

Kopirati
Drag cursor here to close