Virus

Vodeći imunolog Britanije: Omikron ne izaziva istu bolest koju smo viđali prije godinu dana

Lifestyle / Zdravlje | 30. 12. 2021. u 15:32 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći imunolog u Velikoj Britaniji John Bell u utorak je izjavio da omikron varijanta koronavirusa nije ista kao ona kojoj je svijet svjedočio prošle godine i da se nova varijanta "čini manje ozbiljnom".

Bell, koji je redovni profesor na Sveulilištu Oxford i vladin savjetnik, rekao je da se, usprkos povećanju broja slučajeva i ljudi koji su primljeni u bolnicu, omikron čini kao manje ozbiljna varijanta, a zaraženi kraće borave u bolnici u odnosu na zaražene prethodnim mutacijama.

"Omikron ne izaziva istu bolest koju smo viđali prije godinu dana", rekao je Bell u izjavi koju je prenio Guardian i dodao da je postotak smrtnosti ostao nizak u odnosu na stopu infekcije.

Bell tvrdi da za manje pacijenata zaraženih omikronom treba visoki protok kisika, a da je prosječna dužina boravka u bolnici smanjena na tri dana.

Mnogi znanstvenici kritizirali su vladin neuspjeh u provođenju mjera tvrdeći da iako se čini da je omikron manje ozbiljan, veoma je prenosiv i bez intervencije Vlade Velike Britanije, Nacionalna zdravstvena služba mogla bi se suočiti s kolapsom zbog ogromnog broja pacijenata. Zbog samoizolacije osoblja dolazi do još većeg pritiska na zdravstvene službe.

Rana analiza nove varijante u Južnoafričkoj Republici i Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala je da je omikron manje težak od delta varijante, sa manjim rizikom od hospitalizacije, a usprkos velikoj prenosivosti bolest ima manje teške simptome.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da će blaže varijante i dalje uzrokovati porast broja infekcija što će neminovno rezultirati brojnijim prijemima u bolnice.

Kopirati
Drag cursor here to close