Nabavka uređaja

VIDEO | Zašto zdravlje građana ovisi od tendera?

Aparat za zračenje nije u funkciji više od godinu i pacijenti su primorani ići u druge gradove.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 04. 2024. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tender za nabavku linearnog akceleratora za Univerzitetski klinički centar Tuzla, pao je i četvrti put. Dok pacijenti u agoniji iščekuju poziv na zračenje u drugim gradovima, izlažući se troškovima, administrativnim barijerama i mukotrpnom putovanju pomaka nema.

Hoće li netko snositi odgovornost za gubitke života?

Aparat za zračenje nije u funkciji više od godinu i pacijenti su primorani ići u druge gradove. Svjedočanstava o višemjesečnim čekanjima na red i gubicima voljenih osoba je sve više, a pomaka nikakvog.

Stanje isto - od dva ponuđača jedan prolazi, drugi se žali. Tužiteljstvo vodi istragu, ali još nema konkretnih informacija.

''Obavljaju se provjere i istražne radnje kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača. U predmetu nije donesena tužiteljska odluka'', navode iz Tužiteljstva.

Dok se čeka tužiteljska odluka, odvjetnik za BHRT pojašnjava da bi uskoro sve moglo biti okončano.

''Ona strana koja ne bude zadovoljna će pokrenuti postupak i vrlo brzo, najkasnije u roku tri-četiri mjeseca, da uzmemo u obzir da će biti nekih zastoja, završit će se postupak presudom Suda BiH'', navodi odvjetnik Damir Alić.

Postupak treba pokrenuti oštećena strana, pa se postavlja pitanje tko je oštećen? Pacijenti sigurno jesu. BHRT je provjerio i je li postojala pravna osnova za rješavanje ovog slučaja.

''UKC je imao na raspolaganju mogućnost da, unutar žalbenog postupka, posebnim aktom traži od Ureda za žalbe da mu se dozvoli procedura nabavke linearnog akceleratora jer se radi o javnom interesu. Ne znam zašto se to nije dogodilo, ali mislim da je UKC to morao učiniti'', dodaje Alić.

Odgovore BHRT nije dobio, jer su nadležni iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla odlučili da odgovore samo putem priopćenja u kojem potvrđuju poništavanje postupka i navode:

''Univerzitetski klinički centar Tuzla će razmotriti navode dostavljene u Rješenju, te u najkraćem roku pokrenuti ponovni tenderski postupak nabavke Linearnog akceleratora''.

Građani ovo opisuju kao nezapamćeni kaos u UKC-u Tuzla, za koji mora postojati odgovornost.

Pacijenti sa kojima su novinari razgovarali nemaju snage više ni za komentare, navodeći da su u najtežim danima prepušteni sami sebi. Tko će odgovarati za narušavanje prava na zdravlje i život?

Kopirati
Drag cursor here to close