Nedostatak kvalificiranog kadra

VIDEO | Tko u BiH brine o osobama s mentalnim teškoćama

Kvalificiranog kadra nedostaje u svim ustanovama za brigu o osobama s mentalnim teškoćama. Tko ustvari brine o ovim osobama?
Lifestyle / Zdravlje | 14. 04. 2023. u 07:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucija Ombudsmena utvrdila je niz slabosti u svim ustanovama u Bosni i Hercegovini za smještaj osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama, kada su u pitanju standardi i tretman tih osoba.

Nekvalificirano osoblje

Iako je, prema izvještaju Ombudsmena Bosne i Hercegovine, od 2010. godine stanje bolje u određenim segmentima, veliki problem je i dalje nedostatak medicinskog kadra, te nedovoljno kvalificiran kadar, javlja BHRT.

Zbog nedostatka standarda u tretmanu često se u Ustanovama za smještaj osoba s mentalnim teškoćama u Bosni i Hercegovini zapošljava osoblje koje nije dovoljno kvalificirano i koje ne može pratiti njihove potrebe. Ovo je rekla Ombudsmenka BiH uoči sastanka s institucijama za smještaj osoba sa mentalnim teškoćama

"U četiri Federalne ustanove Pazarić, Drin, Stolac, Bakovići i dvije u Republici Srpskoj Jakeš i Sokolac, imamo stanje da su ustanove bez zdravstvene zaštite, a istovremeno daju terapiju, nemaju adekvatno liječenje, osim putem doktora po ugovoru o djelu", tvrdi Jasminka Džumhur, ombudsmanka BiH.

Zakonski nereguliran smještaj

Iz Zavoda Bakovići iznijeli su svoj problem koji im stvara praksa u Srednjobosanskom kantonu kada je u pitanju premještaj osoba s mentalnim teškoćama u zdravstvenu ustanovu, te neimplementacija presude, koju je u studenom 2015. godine donio Europski sud za ljudska prava u predmetu Hadžimejlić i drugi protiv Bosne i Hercegovine. Presuda ukazuje na to da postojeće zakonodavstvo neadekvatno regulira smještaj ovih osoba.

"Imali smo slučaj da opštinski sudovi donose u vanparničnim postupcima rješenja kojima se zahtijeva prisilan smještaj određenih osoba u ustanovu, a ustanova Baković je ustanova socijalne zaštite koja prema zakonu ne može prisilu provesti jer se ona isključivo može provesti u ustanovama zdravstvene zaštite", ističe socijalna radnica iz Zavoda Bakovići Marinela Marić-Šako.

Sukob interesa

"Centri za socijalni rad, koji su istovremeno u mnogim slučajevima staratelji spomenutim osobama, iniciraju i donose rješenja za smještaj u ustanovama, a to predstavlja direktni sukob interesa, te na taj način ne vodi računa o onome što je u najboljem interesu građana", mišljenja je Džumhur.

U studenom 2019. godine javnost su šokirale i potresle fotografije djece vezane za radijatore i krevete u Zavodu Pazarić. U medijima smo mogli pročitati da je medicinski radnik seksualno napastovao štićenika u forenzičkoj psihijatriji u Sokocu.

Kvalificiranog kadra nedostaje u svim ustanovama za brigu o osobama s mentalnim teškoćama. Tko ustvari brine o ovim osobama? Iz institucije ombudsmena su istaknuli da je potrebno da ove probleme rješavaju, u koordinaciji Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo pravde i Ministarstvo zdravlja, jer svi zaslužuju najbolje moguće uvjete za život.

Kopirati
Drag cursor here to close