Ako išta poduzimaju...

VIDEO | Što nadležni poduzimaju zbog zagađenog zraka?

Sarajevo je tijekom vikenda bio treći najzagađeniji grad u svijetu i to sve utječe negativno na ljude. Ovaj problem se ponavlja godinama.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 12. 2023. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tuzla je jučer bila najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini, gdje je kvalitet zraka ocijenjen kao vrlo nazdrav. Nije puno bolji kvalitet zraka ni u drugim bh. gradovima. Upućeni tvrde da od zagađenog zraka svake godine obolijeva na tisuće bh. građana.

Građani kažu da zrak utječe nagativno na njih. U Sarajevu postoje desetine tisuća kućnih ložišta, koje također štete kvaliteti zraka, te je veoma važno raditi na tome da se promijeni način grijanja, ističu iz udruženja Eko Akcija.

Problem za zdravlje

Anes Podić, iz ovoga udruženja, kaže: ''Od zagađenog zraka stradaju svake godine tisuće naših sugrađana, međutim naša politička elita i to je problem, uopće ne želi rješavati ovaj problem. Problem je itekako rješiv. Sarajevo ga je izvanredno rješavalo 70-tih godina, međutim sada nemamo političko volju da se problem riješi''.

Džemila Agić, Centar za energiju i ekologiju Tuzla, navodi: ''Ja bih rekla da smo i ove godine prepušteni klimatskim uvjetima, da nadležne institucije nisu poduzele dovoljno da nas zagađivači ne bi zagađivali bez obzira da li su to individualna ložišta ili nadležni operateri tipa idustrije''.

Zabilježen je povećan broj pacijenata, a najugroženiji su oni starije životne dobi. Zagađenje ne zaobilazi ni mlađu populaciju, koja se javlja sa infekcijama dišnih puteva, kažu liječnici.

Kašalj i druge teškoće

Emina Dedagić, pneumoftiziolog, ističe: ''Uporni kašalj, otežano disanje vrlo često propraćeni povišenom tjlesnom temperaturom ut slabost koja je dominantna''.

Harun Drljević, Odjeljenje za bolesti dojke, dodaje: ''Mi moramo disati, ne možemo se sakriti samo. Pluća se moraju provjetravati, ako se pluća ne provjetravaju onda pada koncentracija kisika unutar pluća što nije dobro. Ako se provjetravaju, ulazi nam zagađenje''.

Pojava magle u kotlinskim dijelovima naše zemlje izvjesna je sljedećih dana, kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

''Sarajevska, zenička i tuzlanska regija, odnosno kotlina su prostori najčešće pogođeni temperaturnim inverzijama, ali i pojavom magle. U takvim okolnostima pojava smoga odnosno povečanje vrijednosti zagađujućih materija koja se miješaju sa maglom dosta su lesta pojava u hladnijim razdobljima'', navodi Bakir Krajinović, klimatolog.

Sarajevo je tijekom vikenda bio treći najzagađeniji grad u svijetu i to sve utječe negativno na ljude. Ovaj problem se ponavlja godinama, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close