Prevencija i edukacija

U Travniku obilježen Svjetski dan bubrega

Podjelom brošura i ostalih promidžbenih matrijala organizatori su željeli ukazati na prevenciju ove podmuke i teške bolesti, apostrofirajuči na 8 zlatnih pravila.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 03. 2022. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvog proljetnog dana obilježava se dan općine Travnik, a ujedno je obilježen i Svjetski dan bubrega u ovom gradu.

Događaj je obilježen na Trgu Europe, a građane je najviše zanimalo stanje njihog krvnog tlaka i razine šećera u krvi te su djelatnici Zavoda imali pune ruke posla.

Članovi Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB su razgovarali sa građanima ali i medijima o svojoj bolesti, te kako se bore s teškom i mukotrpnom dijalizom, a transpalntirani su govorili o tome na koji način su došli do transplantacije i kakav je život bez dijalize.

Podjelom brošura i ostalih promidžbenih matrijala organizatori su željeli ukazati na prevenciju ove podmuke i teške bolesti, apostrofirajuči na 8 zlatnih pravila:

1. Budite fizički aktivni i u formi ‐ na taj način možete bolje kontrolirati krvni tlak i tjelesnu masu.

2. Redovito kontrolirajte šećer u krvi ‐ rano otkrivanje i primjereno liječenje šećerne bolesti smanjuju učestalost oštećenja bubrega šećernom bolešću.

3. Kontrolirajte krvni tlak ‐ arterijska hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok kronične bubrežne bolesti.

4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu težinu ‐ smanjite unos soli na 5 do 6 grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu!

5. Održavajte zdravi unos tekućine ‐ 1,5 do 2 litre vode dnevno znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više.

6. Ne pušite ‐ pušenje djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj način ih oštećuje, a istovremeno povećava rizik od raka bubrega za 50%.

7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove ‐ lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše bubrege.

8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika – šećernu bolest, visok krvni tlak, prekomjernu tjelesnu masu ili ako je netko u vašoj obitelji liječen zbog kronične bubrežne bolesti.

Poznato je da je transplantacija najbolji način liječenja kod zatajenja unutranjih organa pa tako i bubrega. Stim u vezi upoznali smo građane o mogućnostima donacije/darivanja organa za života i nakon smrti, te su se mnogi od njih odlučili potpisati donorsku karticu.

Obilježavanje svjetskog dana bubrega se nastavlja u Vitezu, utrkom ''Vitez trči za svjetski dan bubrega'', priopćila je Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB.

Kopirati
Drag cursor here to close