Cijepite sada za budućnost

U Mostaru roditelji pozvani da razmisle o cijepljenju djece protiv HPV-a

Mostar je od travnja prošle godine jedan od tri grada u Federaciji u kojem se provodi Pilot program cijepljenja protiv HPV-a. No odaziv roditelja na cijepljenje djece, jako je loš.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 02. 2024. u 09:00 M. Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko neretvanske županije pozvali su roditelje da razmisle o cijepljenju svoje djece protiv HPV-a.

''Pozivamo sve roditelje  koji imaju djecu u osnovnim, pa i srednjim školama da razmisle da zaštite svoju djecu od karcinoma. Ovo je prvo cjepivo koje sigurno štiti od karcinoma'', kazao je za Bljesak.info Dino Peco, iz Službe za epidemiologiju ZZO HNŽ-a.

Odaziv jako loš

Naime, Mostar je od travnja prošle godine jedan od tri grada u Federaciji u kojem se provodi Pilot program cijepljenja protiv HPV-a. No Peco ističe, odaziv roditelja na cijepljenje djece jako je loš.

Promotivno preventivni aktivnosti Projekta cijepljenje protiv HPV službeno je započeo u travnju 2023. godine. U suradnji s Ministarstvom obrazovanja ove županije održane su edukacije za roditeljeu šest osnovnih škola u Mostaru, no odaziv roditelja, objašnjava Peco, nio je iznimno loš.

Iako je to jedna prilika za edukaciju na kojoj su roditelji mogli saznati sve nepoznanice oko virusa i samoga cjepiva, Peco objašnjava, znalo se dogoditi da se u nekim školama na tim edukacijama ne pojavi niti jedna osoba.

''Mi generalno imamo loš odaziv i po pitanju redovnog programa imunizacije. Od pojave od Covida 19, imamo kontinuirani pad svih vrsta cjepiva, osim BSG i hepatitis B koji se primaju odmah po rođenju. Radi se o jednom nepovjerenju u zdravstveni sustav, tako da loš odaziv na cijepljenje protiv HPV-a nije iznenađujući'', objašnjava Peco.

Dobili smo najbolja cjepiva

Kad je riječ o cjepivu protiv HPV-a u našoj županiji zastupljeno je Gardasil cjepivo koje štiti od četiri sloja virusa, proizvođača Merck Sharp & Dohme. Pored ovog, ističe Peco, imamo i cjepivo Gardasil 9 koji štiti od devet slojeva virusa istog izvođača.

''Protiv virusa HPV u pri Agenciji za lijekove registrirano je i cjepivo Cervarix, to mi nemamo i meni nisu poznati razlozi zašto. Imamo Gardasil koja je po meni jako dobro cjepivo dolazi iz zemalja Europske unije. Sva cjepiva koja imamo u redovnom programu dolaze u našu zemlju iz SA D-ai zemalja Europe. Dobili smo najbolja cjepiva koja postoje na tržištu protiv HPV-a, s dobrim rokovima trajanja, kvalitetne cjepiva koja se čuvaju sukladno svim europskim standardima'', objašnjava Peco.

Pilot programom Hercegovačko-neretvanska županija, odnosno Mostar dobio je 160 cjepiva. S obzirom da je odaziv u Mostaru bio iznimno loš, cjepiva su proslijeđena u druge gradove i općine u županiji. Prema riječima Pece, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji od travnja prošle godine utrošeno je nekih 150 doza. Najveći odaziv roditelja bio je u Općini Konjic.

Nuspojave

Kad je riječ o nuspojavama nakon cijepljenja, Peco objašnjava nije zabilježena niti jedna.

''Radi se o standardnim nuspojavama, djevojčice su nam se žalile samo da ih jače zaboli na mjestu uboda. To je jedino što su nam prijavili, ništa drugo. To i ne možemo registrirati kao nuspojava. Pored toga može se javiti blaga pospanost, letargija. Do sada nisu zabilježeni nikakvi simptomi'', kazao je Peco.

Prema riječima dr. med., spec. ginekologije i porodništva Igor Karaban, u Federaciji na godišnjoj razini imamo oko 400 žena oboljelih od karcinoma vrata maternice, a život izgubi njih 80. Ako uzmemo u obzir podatak da su smrtni slučajevi ovog karcinoma zabilježeni već s 25 godina života žena, kazao je ranije za Bljesak, onda možemo zaključiti koliki je benefit cijepljenja protiv HPV-a.

Sada cijepite djecu za budućnost

Prošlo je više od 15 godina otkako su prve zemlje u svijetu počele s cijepljenjem djevojčica protiv HPV-a. U Bosni i Hercegovini primjenjuje se tek od 2022. godine. Struka ističe, vi sada cijepite djecu za budućnost jer tek nakon nekih desetak godina vidite benefite tog cjepiva.

No strah roditelja o cjepiva, njegovih nuspojava, kao i nepovjerenje u zdravstveni sustav uopće stvara strah i nezainteresiranost za cijepljenjem. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) neprestano podsjeća da je nepovjerenje u cjepiva među prvih deset prijetnja javnome zdravlju.

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi s kojima je danas, prema procjenama stručnjaka, zaraženo oko 600 milijuna ljudi širom svijeta, a gotovo svaka seksualno aktivna osoba će se bar jednom u životu zaraziti. I muškarci i žene se mogu zaraziti, prenositi virus i oboljeti od bolesti uzrokovanih HPV infekcijama.

Među najproblematičnijim karcinomima uzrokovanim HPV-om je karcinom grlića maternice, koji je četvrti najčešći karcinom na svijetu i najčešći karcinom u Europi kod žena između 15. i 44. godine. HPV infekcija je glavni izvor rizika za ovaj karcinom, jer je HPV odgovoran za razvoj više od 99 % slučajeva karcinoma grlića maternice.

No zahvaljujući cjepivu protiv HPV-a,uskoro bi mogao postati prvi karcinom na svijetu koji bismo mogli eliminirati ili otkloniti do te mjere, da više ne bude važan problem javnog zdravlja. 

Kopirati
Drag cursor here to close