Zdravo i uravnoteženo

U Mostaru prvi put obilježen Ayush dan: Predstavljen indijski sustav liječenja

Obilježen Ayush dan u Mostaru
Lifestyle / Zdravlje | 31. 01. 2018. u 13:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji veleposlanstva Republike Indije za BiH i Udruženja bosansko-indijskog prijateljstva danas se u Mostaru po prvi put obilježava Ayush dan.

Ayush je međunarodna skraćenica za alternativne medicinske discipline prisutne na tlu Indije (ajurveda, joga i naturopatija, unani, siddha i homeopatija). Obilježavajući Ayush dan u različitim dijelovima svijeta Vlada Indije nastoji proširiti poznavanje spomenutih medicinskih disciplina. Na ovaj se način pažnja usmjerava na razvoj obrazovanja i znanstvenog istraživanja na polju navedenih disciplina, oblika brige za ukupno čovjekovo zdravlje i uspostavlja trajna i kvalitetna veza sa zdravstvenim sistemima svih zemalja svijeta.

U Indiji od 2014. godine postoji i djeluje ministarstvo Ayusha.

Uoči početka skupa, kojim se obilježava Ayush dan u Mostaru, u izjavi za Fenu veleposlanik Indije za BiH Rahul Chhabra kazao je kako se danas svi nazočni mogu upoznati s Ayush  sustavom liječenja koji je zapravo, kako je kazao, način života koji kaže kako je potrebno živjeti zdravo i uravnoteženo.

''Danas predstavljamo Ayush sustav liječenja koji se u Indiji obilježava već tisućama godina i prakticira ga svakodnevno veliki broj ljudi'', kazao je veleposlanik Chhabra.

Rektor Univerziteta modernih znanosti (CKM) Marko Matić, koji je suorganizator današnjeg skupa, pozdravio je sve nazočne i istaknuo kako Ajurveda kao način življenja koja odražava zdravlje i liječenje, korespondira s nastojanjima CKM-a da svojim istraživanjima i obrazovnim programima doprinese održivom i poboljšanom životu na zemlji.

"Stoga, ne samo da proučavamo ove programe naših indijskih kolega već se iskreno nadam kako ćemo naći način da zajednički dalje približimo našoj sredini tradicionalni indijski pristup zdravlju i liječenju te na taj način doprinijeti njegovoj popularizaciju na ovom području", kazao je rektor Matić.

Nazočnima se u ime gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića obratila njegova savjetnica Radmila Komadina koja je u svome govoru istaknula kako je Grad Mostar, zahvaljujući inicijativi veleposlanika Chhabraea zajedno s veleposlanstvom Republike Indije u Budimpešti, počeo da surađuje s tom zemljom posebice na polju kulture.

"Ovo je način da upoznamo indijski narod, njegovu tradiciju kulturu ono u čemu su oni poznati u cijelome svijetu, a posebice s njihovim aktivnostima koje služe u prevenciji i promociji zdravlja. Obilježavanje Ayush dana danas u Mostaru za nas predstavlja posebnu čast. Nakon prezentiranja svih ovih medicinskih disciplina, nadam se kako će ih prihvatiti naši građani. Svi mi znamo što za sve nas predstavlja zdravlje i koliko je potrebno brinuti se za njega. Ovo je jedan od načina prevencije da ne dođe do bolesti i da sami možemo utjecati na to da se osjećamo što bolje", kazala je Komadina. 

Kopirati
Drag cursor here to close