Prava

Papa na strani Indijanaca: Starosjedioci imaju pravo na svoju zemlju

Lifestyle / Flash | 15. 02. 2017. u 14:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo rekao je danas da se starosjedilačkim grupama mora dati pravo suglasnosti na bilo kakvu ekonomsku aktivnost koja se tiče zemlje njihovih predaka, što je u suprotnosti sa stavom američke administracije, koja inzistira na gradnji naftovoda vrijednog 3,8 milijardi dolara uprkos protivljenju američkih Indijanaca.

Papa se sastao sa predstavnicima starosjedilačkog stanovništva u okviru sjednice UN čija je tema bila poljoprivreda i rekao da je ključna stvar kako pomiriti pravo na ekonomski razvoj sa zaštitom kulturnih dobara i teritorija starosjedilaca.

"U tom smislu, pravo na prethodnu i informiranu suglasnost treba uvijek prevladavati. Samo tada je moguće garantirati mirnu suradnju između vlasti i starosjedilaca, prevladati sukobe i konfrontacije", rekao je, prenio je AP.

Plemena Sijuxa "Cheyenne river" i "Standing rock" tužila su državu tražeći da se zaustavi gradnja posljednje etape cjevovoda "Dakota acces", kojim će se prebacivati nafta iz polja Baken u Sjevernoj Dakoti preko četiri države do mjesta istovara u Ilinoisu.

Plemena tvrde da cjevovod prijeti izvorima njihove pitke vode, lokacijama bitnim za kulturu i utječe na mogućnost praktikicranja religije, što zavisi od čiste vode.

Papa je poznat kao pristalica prava starosjedilaca i često je govorio o patnjama Indijanaca u opiranju ekonomskom razvoju koji prijeti njihovoj zemlji. Posljednja etapa cjevovoda prolazit će ispod rezervoara na rijeci Missouri, što je istočna granica rezervata oba plemena, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close