Prvi slučaj

U Americi otkriven prvi slučaj prijenosa zika virusa s čovjeka na čovjeka - seksom

Lifestyle / Zdravlje | 03. 02. 2016. u 07:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi slučaj virusa zika prenijetog unutar SAD-a registriran je u gradu Dallas, u američkoj državi Teksas, javila je danas tv mreža NBC.

Ogranak NBC-a u Dallasu javio je da je zabilježen slučaj virusa zika koji je prenijet seksualnim putem, prenosi agencija Reuters.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je da je jedna osoba zaražena virusom u Dallasu, te da je virus prenesen spolnim odnosom, a ne ugrizom komarca, prenosi Srna.

Prošlog četvrtka je generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chen rekla da je nivo uzbune "ekstremno visok", iako nema dokaza da je virus zika odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu s abnormalno malim glavama.

WHO procjenjuje da bi u Sjevernoj i Južnoj Americi u sljedećoj godini mogla biti čak četiri milijuna slučajeva oboljelih od tog virusa.

Posljednji put je WHO proglasio globalno vanredno stanje 2014. godine zbog epidemije ebole, podsjeća agencija AP.

WHO je prošli tjedan upozorio da se virus zika "eksplozivno širi".

Osim u Americi, virus zika je zabilježen i u Španjolskoj.

Također, na listu zemalja u kojima je registriran virus zika upisale su se i Čile i Irska.
U Čileu su ukupno registrirana tri slučaja virusa zika, rekli su dužnosnici.

Čileansko Ministarstvo zdravlja priopćilo je da su tri slučaja virusa registrirana jučer, ali da je do zaraze došlo van Čilea, prenosi AP.

U priopćenju se navodi da je jedna osoba zaražena tijekom puta u Venecuelu, jedna u Kolumbiji i jedna u Brazilu. Sve ove osobe se uspješno oporavljaju.

U Čileu nije zabilježena najezda komaraca vrste Aedes aegypti, koji prenosi virus zika.

List "Daily mail" objavio je da je, u međuvremenu, kod dvije osobe potvrđen virus zika u Irskoj.

Ovi slučajevi, prvi te vrste u Irskoj, nisu međusobno povezani i oba pacijenta su sada dobro i oporavljaju se.

Obje osobe putovale su u zemlje u kojima je registriran virus, priopćila je irska nacionalna služba zdravlja, prenosi Srna.

U Australiji su zabilježena dva slučaja virusa zika koji je proglašen prijetnjom za cijeli svijet, javlja agencija Anadolija.

Virus je ustanovljen kod dvije osobe koje su se vratile sa Kariba, potvrdila je Vicky Sheppeard, direktorica Odjela za zarazne bolesti Novog Južnog Velsa. Istakla je da je kod dvoje Australijanaca, među kojima je jedna žena, utvrđen virus zika.

Sheppeard je naglasila da nema potrebe za izazivanjem panike.

Kopirati
Drag cursor here to close