Novi slučajevi

UNICEF zatražio devet milijuna pomoći za borbu protiv širenja zika virusa

Lifestyle / Zdravlje | 02. 02. 2016. u 17:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UNICEF je zatražio pomoć od devet milijuna dolara za svoje programe u Južnoj i Sjevernoj Americi suzbijanja širenja zika virusa i ublažavanja njegovih posljedica na novorođenčad i obitelji širom regije.

U priopćenju objavljenom u utorak UN-ova agencija za djecu navodi da će se njeni programi usmjeriti na podučavanje lokalnih zajednica u Brazilu kako da se zaštite od ugriza komaraca i kako da iskorijene njihova staništa, piše Fena.

''Iako nema potpunih dokaza o vezi između mikrocefalije i zika virusa, postoji dovoljna zabrinutost kako bi se zatražila trenutna akcija'', izjavila je Heather Papowitz, visoka savjetnica UNICEF-a za krizne situacije u javnom zdravstvu, prenosi agencija AP.

Španjolska registrirala četvrti slučaj zika virusa

Španjolski dužnosnici priopćili su u utorak da su laboratorijski testovi potvrdili četvrti slučaj zika virusa u Španjolskoj.

Vlada jugoistočne regije Murcia priopćila je da su testiranja koje je proveo Nacionalni centar za mikrobiologiju potvrdila slučaj zaraze virusom kod čovjeka liječenog prije dva tjedna u regionalnoj bolnici nakon što je posjetio još neimenovanu zemlju zahvaćenu virusom.

Čovjek, koji nije imenovan, ali se navodi da je u srednjim godinama i da je španjolski državljanin, otpušten je iz bolnice nakon što je liječen od virusa kako bi se izbjeglo njegovo širenje, prenosi AP.

Virus zika međunarodna opasnost

Tri ostala slučaja u Španjolskoj također su registrirana kod ljudi koji su otputovali u regije pogođene zika virusom u Latinskoj Americi.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila izvanredno stanje jer je tzv. 'zika virus' postao međunarodna opasnost.

U svojoj objavi čelnici te institucije pozivaju na koordiniranu međunarodnu akciju kako bi se spriječile moguće teške posljedice.

Kopirati
Drag cursor here to close