Domaći pripravci

Hercegovci u borbi s gripom: Bijeli luk, med, hren, pelin...

"Znate koji je najbolji lijek - hren, izrenda se, pa se stavi u med i jedan limun. I to svako jutro da se uzme, jedna kašikica".
Lifestyle / Zdravlje | 30. 01. 2024. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sezoni respiratornih infekcija, Hercegovci najbolje pokazuju svoju inovativnost, pa im tako nisu strane ni alternativne metode liječenja.

Čajevi, bijeli luk, med samo su neki od lijekova s kojima se Hercegovci bore protiv gripe, piše Trebinje live.

Samo domaće

Evo što kažu u Trebinju, kojim prirodnim lijekovima se bore protiv gripe:

"Znate koji je najbolji lijek - hren, izrenda se, pa se stavi u med i jedan limun. I to svako jutro da se uzme, jedna kašikica".

"Većinom svako jutro napravim voćno, cikle, meda, naranče, jabuke".

"Kadulja, med, čajevi, prirodno".

"Čajeve redovno pijemo, pomalo slanine, bijelog luka. U čajeve vjerujem, mješavinu pogotovo i hvala Bogu svake godine dobro prođemo".

Bijeli luk je poznat kao prirodni antibiotik, ali mnogi ga izbjegavaju zbog karakterističnog mirisa. Međutim, Hercegovci imaju rješenje i za to.

"Ali ujutru ga gutam, ne da ga jedem, kao tabletu jer se onda se ne čuje", poručuju.

Dok virusi haraju, trgovci na tržnicama na jugu zadovoljno trljaju dlanove. Ovih dana najviše se kupuju čajevi, med i bijeli luk.

Ništa bez čaja

Čajeve, kažu trgovci, ne zaobilaze:

"Treba malo više čajeva, bijelog luka, slanine, utopliti se".

"Za kašalj, iskašljavanje, ja bih preporučila kapi slatkog pelina, dobar je i crveni vrijesak. Crni sljez, bijeli sljez".

"Svakodnevno uzimanje i čajeva i bijelog luka, meda, zeleni, povrća, voća. Bijelog luka što više i bit će nam bolje. Po koja čašica vina hercegovačkog, i to je to".

Osim prirodnih metoda kojima se Hercegovci liječe, na dobar imunitet zaslužan je i i vitamin D, kojeg na jugu nikad ne manjka.

Kopirati
Drag cursor here to close