Potpisi građana

U Federaciji se traži poštivanje zakona koji štite prava pacijenata

Inicijativa građana FBiH dostavljena je danas na protokol Federalnog ministarstva zdravstva.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 12. 2021. u 08:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Udruženja za razvoj društva 'Kap' i Udruženja građana Stop mobbing uručili su danas, na protokolu Federalnog ministarstva zdravstva, oko 2.000 potpisa građana u FBiH koji traže poštivanje zakona koji štite prava pacijenata.

''Naša udruženja su više puta pokušala stupiti u kontakt sa Federalnim ministarstvom zdravstva, posljednji put 17.12.2021. godine. Tada smo zatražili sastanak s predstavnicima te institucije da bismo im uručili Inicijativu građana i pacijenata i razgovarali o teškim kršenjima Zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata u FBIH, ali nikad od njih ne dobivamo odgovore. Važno nam je da predstavnici te institucije shvate i razumiju svoju ulogu i funkciju tog ministarstva u zaštiti prava pacijenata i javnog zdravlja'', rekla je članica Udruženja Kap Merima Spahić.

Inicijativa građana FBiH dostavljena je danas na protokol Federalnog ministarstva zdravstva.

Anica Ramić iz Udruženja Stop mobbing rekla je da je 'korupcija u zdravstvu visoko izražena, naročito tijekom covid pandemije te da pacijenti ne mogu ostvariti ni najosnovnije usluge u javnom zdravstvu, zbog čega plaćaju privatno zdravstvo'.

''Na taj način pacijenti dva puta plaćaju zdravstvene usluge. Važno je da građani razumiju da upravo mi plaćamo javno zdravstvo i da se moramo izboriti za svoja prava'', kazala je.

''Građani FBiH, potpisima u Inicijativi, traže od Federalnog ministarstva zdravstva da osigura da se provodi Zakon o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata u FBiH'', navode iz Udruženja 'Kap'.

Kako podsjećaju u priopćenju za javnost, Zakon o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata u FBiH usvojen je 2010. godine, ali se pacijenti svakodnevno žale na nedovoljnu, a često i nikakvu primjenu u praksi.

Dosljedna provedba postojećeg Zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata u FBiH omogućila bi poštivanje odredbi Zakona na čije kršenje se pacijenti najčešće žale, a usko su povezani s korupcijom u zdravstvu. Pacijenti se žale da ne mogu ostvariti svoja prava na zdravstvenu zaštitu, posebno u vrijeme pandemije Covid-19.

Inicijativa/peticija građana i pacijenata kojom traže punu primjenu i poštivanje Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH potpisivana je Sarajevu, Zenici, Tomislavgradu, Gračanici, Tuzli, Kalesiji, Mostaru, Bihaću, Cazinu i drugim gradovima u FBiH.

Ta aktivnost realiziraju se na osnovu pritužbi pacijenata, a u okviru projekta "Virus za koji ima lijek!" kojeg provode udruženja Stop mobbing i Kap, uz financijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i dio je šireg projekta "Podrška građanima u borbi protiv korupcije", kojeg implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao vodeći partner.

Kopirati
Drag cursor here to close