Zabrana

Švedski lanac drogerija zabranio prodaju anti-age proizvoda mlađima od 15

U Švedskoj sve više djece mlađe od 13 godina kupuje napredne proizvode za njegu kože, uključujući proizvode s aktivnim sastojcima, a mahom su potaknuti društvenim mrežama.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 04. 2024. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći lanac švedskih ljekarni Apotek Hjärtat, koji ima oko 390 ljekarni u Švedskoj, prestaje prodavati  proizvode za naprednu njegu kože osobama mlađima od 15 godina, osim ako nemaju pristanak roditelja ili stanje kože na koje bi napredni sastojci mogli imati pozitivan učinak.

Do dobnog ograničenja došlo je zbog rastućeg broja djece koja koriste proizvode s aktivnim sastojcima bez potrebe. Uključuje to sastojke poput AHA i BHA kiseline, vitamina A i vitamina C, kao i enzimske pilinge.

Korištenje aktivnih sastojaka može naštetiti mladoj koži

U Švedskoj sve više djece mlađe od 13 godina kupuje napredne proizvode za njegu kože, uključujući proizvode s aktivnim sastojcima, a mahom su potaknuti društvenim mrežama. Jedan kozmetički lanac izjavio je kako je 20-40% njihovih kupaca mlađe od 13 godina, piše The Guardian.

Anegdotalni izvještaji ukazuju na rastući broj djece diljem Europe koja se okreću skupim anti-age proizvodima kako bi svoju kožu održali mladolikom, a među njima su i djeca od 10 godina. Stručnjaci strahuju da bi ovaj trend mogao imati štetan utjecaj na tako mladu kožu, a zabrinuti su i zbog mentalnog zdravlja djece koja se toliko boje starenja.

Žele potaknuti razgovore o zdravoj njezi kože

Europska komisija prošle je godine objavila planove za ograničavanje koncentracije retinola u proizvodima bez recepta kako bi smanjila moguću prekomjernu izloženost vitaminu A, koji je povezan s poremećajima kože i oslabljenim kostima, piše Index.

"Upotreba napredne njege kože koja, na primjer, ima za cilj smanjenje bora i postizanje ravnomjernijeg tena, nije nešto što dijete treba", izjavila je Annika Svedberg, glavna farmaceutkinja u Apotek Hjärtat. "Kada dijete ima kožnu bolest, poput atopijskog dermatitisa, određeni proizvodi mogu pridonijeti pogoršanju ili ponovnom aktiviranju simptoma."

Dobnim ograničenjem žele pokrenuti razgovore s djecom i roditeljima o zdravim rutinama njege kože koje će se temeljiti na potrebama, a ne trendovima.

Diljem svijeta sve su popularniji izazovi na društvenoj mreži Tik Tok gdje djevojčice ulaze u drogerije i isprobavaju razne kozmetičke proizvode uključujući i one za anti age.

Kopirati
Drag cursor here to close