Ugledni infektolog

''Svaka mogućnost da uništavamo HIV veliki je pomak za čovječanstvo''

''Svaki lijek za bolesti koje su do sada smatrane smrtonosnima ili teško izlječivima, među njima i HIV, veliki je pomak za čovječanstvo'', rekao je ugledni infektolog dr. Bakir Nakaš.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 03. 2019. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Metoda liječenja HIV-a uz pomoć transplatacije matičnih ćelija nije nikakva generacija da je to pravi lijek'', rekao je ugledni infektolog dr. Bakir Nakaš za Avaz.

Do jučer je u svijetu bio potvrđen samo jedan slučaj pacijenta izliječenog od virusa HIV. No, CNN-ova vijest da se od virusa oporavlja i jedan Britanac obišla je planetu. Njemu su prije tri godine transplantirane matične ćelije koštane srži donora otpornog na virus HIV i, prema izvještaju liječnika, pacijent je trenutno u fazi koja bi mogla garantirati potpuno izlječenje.

Rizična metoda 

Prije deset godina, kroz sličan proces prošao je još jedan muškarac, u javnosti poznat kao ''Berlinski pacijent''. Zahvaljujući transplantaciji, što je vrlo agresivna i rizična metoda, ovaj pacijent je izliječen. 

Nakaš je objasnio da ovaj problem što ovaj lijek može biti učinkovit kod jednog pacijenta, a kod drugog ne. Naveo je da matične ćelije imaju tu sposobnost da na određeni način stvaraju sve vrste tkiva od kojih je ljudski organizam građen pa tim i odbrane ćelije koje jačaju imunološki sistem.

On smatra da je svaka pozitivna reakcija na bolest velika vijest.

''Svaki lijek za bolesti koje su do sada smatrane smrtonosnima ili teško izlječivima, među njima i HIV, veliki je pomak za čovječanstvo'', zaključuje dr. Nakaš te dodaje kako je sigurno da oni koji imaju dovoljno novca, snage i metalnih kapaciteta, mogu investirati i uložiti u ovakve i slične procese.

''U većini slučajeva, lijek je slučajno otkriven, kao što je i penicilin'', kazao je dr. Nakaš.

Inače, u našoj zemlji, prema podacima Asocijacije XY iz prosinca prošle godine, od virusa HIV oboljelo je 350 osoba, od toga čak 85 posto muškaraca. Najviše oboljelih ima između 25 i 49 godina.

Pomoć iz globalnog fonda

Doktor Nakaš ističe kako kod nas postoje velike mogućnosti kad je u pitanju tretiranje i preventiranje HIV-a, odnosno AIDS-a.

''Godinama smo sudjelovali u namjenskim projektima i uspjeli smo na adekvatan način dobiti znatnu količinu sredstava iz globalnog fonda. Ta su nam sredstva pomogla da ojačamo dijagnostičke i terapijske kapacitete te da unaprijedimo svijet i preveniramo ovu bolest'', kaže dr. Nakaš.   

U svijetu je virusom HIV-a zaraženo 37 milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close