Zanimljivo istraživanje

Što ste točno radili u 7.23 sati?

Znanstvenici su pitali dvije tisuće odraslih kada osjećaju najveći stres
Lifestyle / Zdravlje | 06. 02. 2024. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujutro treba puno toga učiniti, a za to često nemamo dovoljno vremena. Uz to dodatno nas živcira gužva, premalo parkirnih mjesta, kašnjenja u javnom prometu, djeca koja se teško bude i sporo spremaju za školu, kućni ljubimac koji mora van, košulja koju treba ispeglati...

Ne čudi zapravo da je 7.23 ujutro najstresnije doba dana.

 

Upravo to su nakon istraživanja zaključili znanstvenici u Engleskoj koji su pitali dvije tisuće odraslih kada osjećaju najveći stres.



A zbog upornih jutarnjih stresora, koji utječu i na našu dnevnu produktivnost i ugrožavaju naše zdravlje, izračunali su da je to u prosjeku 7.23. Međutim, ovisno o spolu postoji mala fluktuacija u najstresnijem dijelu dana - žene obično nailaze na svoju prvu prepreku u danu nešto ranije od muškaraca, u 7.50.

Za muškarce prvi stresni trenutak počinje tek sat kasnije, u 8.43. Osim što loše utječe na mentalno zdravlje, kronični stres može izazvati ili pogoršati mnoge bolesti i stanja uključujući kardiovaskularne bolesti, autoimuna stanja, dijabetes...

Postoji mnogo metoda za otpuštanje stresa koje je dobro naučiti i primjenjivati, a najvažnije je razlučiti na što ne možemo utjecati te se zbog toga i ne živcirati.

Kopirati
Drag cursor here to close