Zatražite pomoć

Simptomi raka vrata maternice: Od neobičnog oticanja do boli u leđima

Ovaj rak primarno pogađa reproduktivni sustav i najvećim dijelom je uzrokovan infekcijom određenih sojeva humanog papiloma virusa (HPV).
Lifestyle / Zdravlje | 07. 08. 2023. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rak vrata maternice je tip raka koji se može javiti bilo gdje na vratu maternice, odnosno otvoru koji povezuje vaginu i maternicu.

Ovaj rak primarno pogađa reproduktivni sustav i najvećim dijelom je uzrokovan infekcijom određenih sojeva humanog papiloma virusa (HPV).

Srećom, redoviti skrining, odnosno obavljanje papa testova, može pomoći u prevenciji raka vrata maternice jer se tako mogu prepoznati i liječiti promjene u stanicama prije nego što se one razviju u rak, prenosi Živim.hr

Rak vrata maternice obično se razvija polako, a ozbiljnost bolest određuju faktori poput veličine, raširenosti i općeg zdravstvenog stanja osobe. Kako bi se povećala svijest i razumijevanje ove bolesti, korisno je upoznati se s tipičnim, ali i onim manje poznatim simptomima raka vrata maternice.

1. Neuobičajeno vaginalno krvarenje

Jedan od ključnih znakova na koje treba obratiti pažnju je neuobičajeno vaginalno krvarenje. To može biti krvarenje između menstruacija, vrlo obilno krvarenje, krvarenje tijekom i nakon seksa ili krvarenje koje dovodi do umora i vrtoglavice.

Krvarenje nakon seksa ne mora nužno biti znak raka vrata maternice, već je često uzrokovano erozijom vrata maternice, no kako je takvo krvarenje ujedno i simptom ovog raka, preporučljivo je da o tome obavijestite svog ginekologa koji će provjeriti o čemu je riječ.

Važno je imati na umu i da se, ako inače imate redovite i uredne menstruacije, svako krvarenje koje odstupa od normalnog obrasca može smatrati neuobičajenim. Krvarenje nakon menopauze je također upozoravajući simptom.

Naime, abnormalno krvarenje može biti uzrokovano krhkošću kanceroznog tkiva i njegovih krvnih žila.

2. Promjene vaginalnog iscjetka

Promjene vaginalnog iscjetka mogu biti znak raka. Vaginalni iscjedak je normalna pojava, ali promjene u boji, gustoći ili mirisu mogu biti znak bolesti. Zdravi vaginalni iscjedak obično je proziran ili bijeli, gust i ljepljiv, vlažan i sklizak te nema intenzivan ili neugodan miris.

No, tumor može narušiti normalnu proizvodnju vaginalnog iscjetka te dovesti do toga da ima vrlo neugodan miris i bude ružičaste, smeđe boje ili krvav.

Važno je naglasiti da krvavi iscjedak ne znači automatski da se radi o raku s obzirom na to da se može pojaviti uoči menstruacije, tijekom ovulacije ili tijekom trudnoće. Također, neugodan miris može biti znak bakterijske vaginoze, a ne nužno raka.

Foto: Mom.ma / Ilustracija

3. Bol ili nelagoda tijekom seksa

Osjećaj boli ili neugode tijekom seksa još je jedan uobičajeni simptom raka vrata maternice. Ta se bol može očitovati na razne načine, poput oštre, probadajuće boli, osjećaja pečenja ili grčeva.

Upala vrata maternice, do koje dolazi u slučaju raka, može učiniti spolni odnos bolnim. No, bol tijekom seksa može se pripisati i drugim zdravstvenim problemima, uključujući infekciju, menopauzu, nadraženost genitalija ili alergiju, endometriozu, upalnu bolest zdjelice, sindrom nadraženog crijeva ili fibroide.

Neke žene osjećaju bol ili neugodu zbog stanja koje se naziva dispareunija. Postoji i mnogo drugih uzroka boli tijekom seksa, no bilo bi dobro o tome obavijestiti ginekologa kako bi se provjerilo što je uzrok takve boli.

4. Bol u zdjelici

Bol u donjem dijelu leđa, između kostiju kukova ili u donjem dijelu trbuha može biti simptom raka. Ipak, takva bol je i česta pojava tijekom menstruacije. Ako se takva bol javlja bez očitog uzroka, to bi mogao biti znak raka vrata maternice.

5. Bol u nogama

Simptomi su:

  • pretjerani umor,
  • bol ili oticanje u nozi,
  • bol u donjem dijelu leđa

Neobjašnjiva bol u donjem dijelu leđa ili između bedrenih kosti može biti simptom raka vrata maternice.

Ponekad osjećamo bol na tim mjestima s razlogom, no dobro je obavijestiti svog liječnika o ovoj boli ako:

  • nema očitog razloga za to,
  • to utječe na vaš svakodnevni život,
  • traje 2 do 3 tjedna ili dulje.

Bolest se može proširiti na limfne čvorove u području između kostiju kukova, što za posljedicu ima bol i oticanje u nogama.

Važno je imati na umu da se bol u nogama može javiti i uslijed drugih uzroka, uključujući povrede, krvne ugruške, slabu cirkulaciju ili varikozne vene.

Kopirati
Drag cursor here to close