Pitanje za znanost: cijepljenje ili pametni lijekovi?

Simpozij u Mostaru: Tumori su jedna od bolesti koje predstavljaju ogromnu opasnost

Simpozij je okupio eminentne i međunarodno priznate znanstvenike i stručnjake, a glavna tema Simpozija bila je uloga cjepiva i tzv. pametnih lijekova u borbi protiv zaraznih i malignih bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 06. 2023. u 11:17 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Pitanje za znanost: cijepljenje ili pametni lijekovi?" održao se 10. lipnja 2023. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Simpozij je okupio eminentne i međunarodno priznate znanstvenike i stručnjake, a glavna tema Simpozija bila je uloga cjepiva i tzv. pametnih lijekova u borbi protiv zaraznih i malignih bolesti.

Veliki pomak

"Ovo je veliki pomak prije svega u edukacijskom, stručnom i znanstvenom smislu i zato su s nama najveći stručnjaci na ovim područjima koji dugi niz godina pomažu kroz razne projekte", istaknuo je na početku prof. dr. sc. Jurica Arapović.

Foto: Bljesak.info / Simpozij u Mostaru

Dodaje kako je "itekako važno u postpandemijskom razdoblju razmišljati o suvremenim terapijskim pristupima nama kao kliničarima i upoznati javnost koliko je važno istraživati bazične medicinske znanosti i to prevesti kroz klinički rad i to je ono što dopire do pacijenta".

"Treba početi razmišljati od sebe razmišljati o tim temeljnim medicinskim i kliničkim znanostima. Nadam se da ćemo uputiti osnovnu poruku u javnost koliko je važno pratiti suvremene trendove a to su trendovi koje nam donose naši predavači. Čast mi je biti dio ovog tima", zaključio je Arapović.

Najnovija znanstvena postignuća

Prof. dr. sc. Ivan Ćavar istaknuo je važnost što je upravo Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru jedan od organizatora ovakvog događaja.

Foto: Bljesak.info / Ivan Ćavar

"Kao što i sam naziv simpozija kaže, svrha je upoznati biomedicinare i širu javnost sa najnovijim znanstvenim postignućima iz područja translacijske medicine u svrhu prevencije malignih, zaraznih i autoimunih bolesti. Naši doktori medicine, posebno mladi liječnici, zatim i drugi biomedicinari danas će imati priliku upoznati navedene stručnjake iz ove oblasti, a svakako je ovo prilika da se rodi novo istraživanje i nova suradnja", kazao je.

Dajemo brz odgovor

"Zavod za javno zdravstvo kao institucija koja vodi računa o javnom zdravstvu što znači zdravstvo od početka do kraja, a na taj način nema pravog zdravstva bez temeljnog istraživanja do kliničke primjene. Mislimo da je izuzetno važno poduprijeti sve aktivnosti koje će na neki način ohrabriti svakog građanina da pokuša živjeti zdravijim životom i sve ono što smo u pandemiji iskusili da nam bude pouka da možemo ići na novi način u budućnost u postpandemijskom razdoblju računajući da je znanost nešto što nam je pomogla da što bezbolnije prođemo kroz ovo razdoblje", naglasio je prim. mr. sc. Siniša Skočibušić ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo.

Foto: Bljesak.info / Siniša Skočibušić

"Prije 100 godina smo mislili da je voziti vlak jako brzo, a poslije toga vozimo se zrakoplovima. Nekada cjepiva nisu postojala, a danas postoje, a u ovoj pandemiji smo vidjeli da zahvaljujući istraživanjima imamo cjepiva koja vrlo brzo produciramo i dajemo vrlo brz odgovor koji je tek nastao. To je ubrzanje života i znanosti jednostavno najbolji odgovor na kvalitetu življenja koju danas imamo i zato sam uvjeren da će današnji simpozij doprinijeti shvaćanju znanosti kao nečega vrlo živog i atraktivnog i nečega čemu svi trebamo stremiti", istaknuo je.

Znanost i obrazovanje kao ključ razvoja društva

Akademik dr. med. Stipan Jonjić je dosta godina sudjelovao u nastavi na ovom fakultetu pa je, kako je kazao "dosta i emotivno vezan s tim fakultetom kroz instituciju i kroz ljude".

Foto: Bljesak.info / Simpozij u Mostaru

"Ono što nas život uči da je znanost i obrazovanje ključ razvoja svakog društva sa svim svojim segmentima. Prema tome misija nas iz znanstvenih institucija je da radimo na tome i da promičemo izvrsnost. Lijepo je vidjeti kako ovaj fakultet čiji sam razvoj pratio od samog početka napreduje i ide u dobrom pravcu", ističe Jonjić.

"Što se tiče znanosti, ja dijelim to mišljenje da svi pričaju o translaciji, lijekovima, cjepivima, međutim sve to skupa počinje u laboratoriju kao bazično istraživanje gdje se otkrivaju temelji. I to je moja poruka koju bih volio da sudionici steknu i prihvate nakon ovog simpozija", zaključio je.

Suradnja počinje kroz edukaciju

"Raduje me da mladi u ranim fazama razumiju važnost ovakvih simpozija i upravo radi toga sam osobno ovdje danas i vrlo sam optimističan kada vidim prepunu dvoranu. Zavod je zadnjih godina uradio kvalitetan posao najvećim dijelom koristeći znanja iz institucija širom svijeta", kazao je akademik dr. med. Ivan Đikić.

Foto: Bljesak.info / Ivan Đikić

Dodaje kako "suradnja počinje kroz edukaciju i zaista smo zainteresirani pomoći fakultetu da mladi liječnici mogu kroz naše institucije postići neka znanja i iskustva koje mogu vratiti u Mostar da zajednički pomognemo u borbi protiv bolesti".

"A bolesti o kojima ćemo danas pričati su zarazne bolesti, virusnog porijekla kao i tumori. Sve te bolesti su u svojoj bazici veoma slične - Imaju ubrzanu evoluciju, mijenjaju se, heterogene su i predstavljaju ogroman broj u liječenju. Neće postojati jedan lijek za sve bolesti, nego se liječenje mora prilagođavati promjenama i upravo o tome ćemo danas pokušati razgovarati. Na koji način nove vrste lijekova u suradnji sa regulacijom imunološkog sustava biti sigurnost boljeg liječenja u budućnosti", naglasio je Đikić.

Spremni na nove izazove

Osvrnuvši se na pandemijsko razdoblje, Đikić ističe kako su "zadnje tri godine su bile teške godine za cijeli svijet".

"Pandemija nas je iznenadila i uhvatila nepripremljene. Bila je panika i ljudi su radili čudne stvari, a kroz jednu godinu kada su stvorena cjepiva cijeli kurs bolesti je promijenjen. I to nam daje sigurnost da će i u budućnosti sigurno doći do promjena u virusnom i bakterijskom svijetu ali bit ćemo svjetski bolje pripremljeni".

Foto: Bljesak.info / Ivan Đikić

"Nas očekuju pandemije patološkog stanja koje dolaze sa promjenama generacijske dobi. I tumori su jedna od bolesti koji predstavljaju ogromnu opasnost. To su sve izazovi i treba reći ljudima da smo spremni na sve te izazove i upravo radeći zajedno vjerujem da smo sposobni odgovoriti na sve buduće izazove u budućnosti", zaključio je Đikić.

Inače, organizatori simpozija su Asocijacija infektologa u Bosni i Hercegovini uz suorganizaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke te studentske sekcije za farmakologiju i imunologiju – PHARMiON.

Kopirati
Drag cursor here to close